Barion Pixel

A „csak anya”

MotherhoodIllustration

1. Celeb a gyereknek, még a csapból is ő folyik otthon, tetszik, nem tetszik, ez van.

2. Házvezetőnő és táncosnő, akinek nincs kimenője, szabadideje, és aki óráról órára szembesül azzal, hogy mire egyvalamit megcsinál és azt hiszi, hogy haladt, az azt jelenti, hogy nem volt ideje foglalkozni a gyerekekkel, akik időközben dupla annyi munkát biztosítottak neki, mint amennyit elvégzett, így lassan, de biztosan megtanulja a bécsi keringő alaplépéseit: előre egyet, kettőt vissza.

3. Nyomozó, aki az ágyneműtartó alá szorult Barbie-cipőt képes bármikor felkutatni, hogy egyszer s mindenkorra véget vethessen az elviselhetetlen hisztinek.

4. Botanikus, aki tisztában vele, melyik növény mérgező, melyik ehető, melyik jó teának, melyikkel lehet gyógyítani és melyik az, amelyik nem jó semmire, és a férjtől várja csokorba kötve. Dietetikus, aki mindenkinél jobban tudja, hogy mit „nem” szabad ennie és innia a gyereknek, illetve a kismamának, szoptatós anyukának, más kismamáknak és más szoptatós anyukáknak.

5. Stylist, aki ha kell, Batman-balerina jelmezt dob össze, ha kell, házat épít a tulajdon gyerekéből, ami/aki még világítani is tud.

6. Veszélyes anyagok specialistája, aki mindent, amit károsnak ítél, két méter magasságba helyez lakáson belül (Clorox, Domestos, gumicukor).

7. Higiéniai szakértő, aki állandóan a bevásárlókocsikat törölgeti, és frászt kap attól, hogy a gyereknek a legjobb buli azt a darab műanyagot rágni, amit ezren fognak meg naponta, ellenben a sterilizált édi-bédi rágókákat úgy veri ki a kezéből, hogy csak les, miközben az három sorral odébb landol.

8. „Nyolc, leszakadt a polc”, vagyis óvónő, akinek mindenre (még egy számra) is van egy mondókája, ismeri Rice-ruca Rebekát és annak a derekát.

9. Önjelölt mártír, aki maga elé helyez gyereket, férjet, kutyát, és még véletlenül sem ad magának kimenőt bűntudat vagy önmarcangolás nélkül.

10. Nyelvész, aki egy gügyögésből tudja, hogy most „anya kell hami, iszi vagy csicsika”, illetve egy hangos éjszakai felsírást azonnal képes kielemezni és kikövetkeztetni azt „hogy na, ma se alszunk egész éjszaka”. Annak is képes utánajárni dallam alapján, hogy angolul mi is volt a címe annak a dalnak, amit a ronda, giccses, csillogó maci kínai nyelven kornyikál otthon már napok óta. Majd mikor rálel a címre, kiszótárazza és lefordítja az összes strófát, ahelyett, hogy kihajítaná az ablakon az említett bájos játékdarabot, ahogyan az jólesne.

11. Kódfejtő, aki képes egy húsz felé szaggatott, nyálas szerződést pikk-pakk összeragasztani, megtalálni a helyes utat az útkereső játékban és kikövetkeztetni, hogy mit akarhatott ábrázolni az egyéves gyereke a két görbe vonallal, amit kiragaszt a hűtőre, mert olyan büszke rá, hogy könnyek szöknek a szemébe, ahányszor csak rápillant.

12. Szanitéc, pszichológus és hipnoterapeuta, aki miközben a gyerek felhorzsolt térdét ragasztja be micimackós tapasszal, addig mondogatja az áldozatnak, hogy „már nem is fáj”, míg az el nem hiszi.

13. Szakácsnő, akinél a tükörtojás szív alakú, a kenyér az már csak katona, és a hab az már csak hab a tortán, vagy a fürdővíz tetején, amin dinnyekockák úszkálnak egy tálcán, fogpiszkálóval átszurkálva.

14. Felszolgáló és bohóc, aki nem teszi le a tányért a gyerek elé, hogy az ne legyen kiborítva, ellenben énekel, táncol és totális idiótát csinál magából annak érdekében, hogy a répa és a borsó eltűnjön a tányérról.

15. Hős, aki túlél szülést, fogzást, hisztit, hízást, fogyást, dackorszakot, non-stop rumlit, Barney a dinoszaurusz énekét, Dóra a felfedező monoton angolját, gyümölcsléfoltokon elcsúszásból következő hátraszaltót és fakockán megbotlásból adódó pofára esést.

16. Bukott feminista, aki rájön, hogy a családi tűzhely melegének átvitt értelme is van.

17. A legelszántabb riporter, aki szóra bírja a szomorú, a dühös, a síró és a dacoló gyereket egyaránt, kerül amibe kerül (hosszú monológok, könyörgés, csoki).

18. Esküdt ellenség, ha valaki szóval vagy csak csúnya nézéssel bántja a gyermekét.

19. Meteorológus és katasztrófavédelmi munkatárs, aki mindig mindenre felkészül, és nem indul el úgy sehová, hogy ne lenne nála télikabát, naptej, lázmérő és egy hétre elegendő hidegélelem.
20. Asztrológus, aki már előre fél a teliholdtól, mert olyankor a fogzó gyerekeknél „még” nehezebbek az éjszakák, és aki maradéktalanul tisztában van vele, hogy a gyermeke a csillagjegye alapján milyen személyiség lesz, mik lesznek életének legfontosabb állomásai, esetleg nyer-e majd a lottón, vagy sem.

21. Bíró, ügyész, ügyvéd, vádlott és elítélt egy személyben, mert: a nevelési ügyekben neked kell döntened, hiszen a férjed csak a vállát vonogatja és azt mondja, hogy „ezt te jobban tudod”. De azért, csakhogy még nagyobb bűntudatod legyen, mint ami már van, fájdalmasan néz, ha nyafogni hagyod a legnagyobb kincseteket az ágyban vagy a boltban. Két gyerek esetén pedig ez kétszeresen is fontos lesz, mert ítéletet kell hoznod vitákban, verekedésekben, el kell magyaráznod a kisebbnek, hogy csapkodni csúnya dolog, a nagynak, hogy visszaütni nem szabad. Meg kell értetni velük, hogy a macska nem szeret csúszdázni, a tesó utálja, ha nyúzzák, az állatok is és anya is (utóbbi tulajdonképpen lényegtelen, mert hát anya kit érdekel?), továbbá tudatában lenni, hogy a „nemet” a te szádból fogják a legtöbbször hallani életük során, és ezzel nem te leszel a legnépszerűbb címre jelölt személy a családban.

22. Internetbúvár, akinek idő kell hozzá, hogy rájöjjön, a fórum szót nevelési ügyekben jobb egy életre elfelejteni a saját lelki nyugalmunk megőrzése és a lehetséges károk és mellékhatások elkerülése érdekében.

23. Az első hónapokban Einstein, aki mindenkinél mindent jobban tud.

24. Az első év után vert sereg, aki rájön, talán mégsem tud mindent, hullafáradt, és a lelkét is eladná az ördögnek egy kiadós alvásért (kivételt képeznek azon szerencsések, akiknek alszik a gyerekük). Ez az a pont, amikor már tudod, hogy némely nevelési könyv a szemétre való, mert csak elbizonytalanít, míg az anyukád, anyósod praktikus tanácsai (mert most már mernek tanácsot adni) annyira bejönnek, hogy a homlokodat csapkodod: ez neked miért nem jutott eszedbe? Már oda mered adni a gyerekedet akár több órára is a mamának, és visszakapod a magabiztosságodat azáltal, hogy beismered, te is ember vagy és aztán anya, nem pedig fordítva.

25. Továbbá: az anya, ha beteg a gyerek, akkor idegroncs, ha nem, akkor elfoglalt, ha járni kezd a gyerek, a legboldogabb a világon, ha elesik, akkor kiakad, mikor beszélni kezd a szemefénye, két lépéssel a föld fölött jár, mikor jön a „miért” korszak, azt kérdezgeti: „Miért nem hagyja már abba?”, mikor kamasz: „Most miért nem kérdez semmit?” Az anyaság „miért”-ek, és a „hogyan lenne a legjobb”-ak nagy halmaza, és igenis a legjobb dolog a világon, de nem a legkönnyebb, és semmiképp sem „csak”!

Nekem hirtelen ennyi jutott az eszembe, segítsetek kiegészíteni a listát, írjátok meg hozzászólásban, vagy a blankamargo@gmail.com e-mail címre! 🙂

Rupáner-Gallé Margó

Print

Photos: pnmag.com

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák