Barion Pixel

Karamellahabos piskóta – az ellenállhatatlan…

20140309_2001101

Egyetlen sütemény létezik számomra, amitől nem telek el egy-két szelet után, és az a karamellahabos piskóta. Egyszerűen képtelenség abbahagyni, de van ezzel így más is, azt már megfigyeltem 🙂 A dédink szokta készíteni, ünnepekre, esküvőkre, és a legkelendőbb édesség, ami elsőként tűnik el a tányérokról. Az ember csak eszi és eszi, és nem tud eleget kapni ebből a semmihez sem hasonlítható habos csodából. Ha tehát szeretnénk valami nagyon ütőssel előállni, akkor tessék, itt van a több száz fős esküvők és az ünnepi asztalok párját ritkító sztárja 🙂

Hozzávalók:

A piskótához:
– 7 tojás
– 7 kanál cukor
– 5 kanál liszt
– 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
– 1 csipet sütőpor

+ néhány evőkanál baracklekvár a kenéshez

A karamellahabhoz:
– 5 evőkanál cukor
– 3 dl langyos tej
– 2 csomag tejszínhabpótló por (Dr. Oetker)
– 2 csomag habfixáló (Dr. Oetker)

+ tejcsokoládé (fél vagy egy egész tábla, ízlés szerint)

A piskóta elkészítése:

Tulajdonképpen héttojásos piskótát készítünk, amire nyilván mindenkinek megvan a saját, jól bevált receptje, de én azért leírom 🙂

Tehát:
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját simára keverjük. Ha véletlenül is került sárgája a fehérjébe, akkor azt mindenképpen halásszuk ki kanállal az utolsó cseppig!!! Ezután a fehérjét kézzel, vagy géppel elkezdjük verni, és amikor lassan habosodni kezd, a kimért cukrot fokozatosan hozzáadjuk. A tojásfehérje akkor jó, ha a habverőn megáll, tovább nem szabad keverni, mert összetörik! Ha valamiért mégsem akar felverődni, csipet sót, vagy egy csepp ecetet adunk hozzá! A kemény habba belekeverjük a simára kevert sárgáját. Nagyon fontos, hogy a hab és a tojássárga krém összekeverése során a fakanál mindig félkört írjon le FENTRŐL LEFELÉ! Ugyanezekkel a mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet és a sütőport is. Ha nagyon precízek szeretnénk lenni, akkor a lisztet és a sütőport szitáljuk is át.
Ezután a masszát sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, majd 15-20 percig sütjük 180 fokon. Sütés közben a sütőajtót pedig nem nyitogatjuk, arra van az üveg, hogy kukucskáljunk 🙂 Ha kész, akkor kiborítjuk, és miután egy kicsit meghűlt, megkenjük baracklekvárral.

Karamellahab készítése:

Öt evőkanál cukrot karamellizálunk (gyakorlatilag felolvasztjuk egy fazékban aranybarnára, alacsony fokozaton), majd felöntjük három deciliter langyos tejjel, és addig melegítjük, míg egyneművé nem válik. Persze folyamatosan kevergetjük. Ha teljesen kihűlt, két csomag tejszínhabpótló port és két csomag habfixálót adunk hozzá, és jól felverjük. A habot a piskótára öntjük, elegyengetjük, végül a tetejére tejcsokoládét reszelünk. Picit hagyjuk hűvös helyen dermedni a habot, azért, hogy jól szeletelhető legyen.

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák