Barion Pixel

Egyszerű szalagosfánk, bögrésen

P1040195

3,5 l kelesztő

Anyukám receptje ez a finomságos fánk, ami a gyermekkoromat idézi. Kellenek is az „anyu receptek”, az olyanok, amiket sokszor ettünk, és aminek az ízéről a szülői ház jut eszünkbe. Hát nekem ez egy ilyen 🙂

P1040191

Hozzávalók:

– 4 bögre liszt
– 2 tojás
– 1 élesztő (2,5 dkg)
– 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin
– 1 bögre langyos tej, plusz ha kell még egy kicsi
– csipet só
– 2 púpos evőkanál kristálycukor

1. A lisztet egy tálba öntjük.
2. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a langyos tejet, a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy percet várunk, míg az élesztő felfut.
3. Ezután hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojást, és a tejet, majd egy pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát. Ez egy cseppet sem bonyolult dolog, először nagyjából összekeverjük, majd a tészta alá nyúlunk a fakanállal, és körkörösen haladva dagasztjuk, tulajdonképpen emelgetve ütögetjük. A tészta akkor jó, ha a dagasztás közben hólyagok keletkeznek, és a tészta kicsit nyúlósan ugyan, de elválik az edény falától, és a kanáltól. Nem jó, ha túl ruganyos, mint írtam, picit nyúlnia kell. Ha ez nem történik meg, akkor adjunk hozzá még egy pici tejet.
4. Hagyjuk a kétszeresére kelni.
5. Borítsuk lisztezett felületre, nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle vizespohárral korongokat. A hüvelykujjunkkal készítsünk a közepébe mélyedést, és négy irányba húzgáljuk meg picit a tésztát.
6. Hagyjuk még tíz percet kelni a deszkán, majd süssük ki bő, forró olajban. Mindkét oldaluk aranyszínű legyen.
7. Porcukorral meghintve, és/vagy lekvárral tálaljuk. Mint a fánkok általában, forrón a legfinomabb 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

P1040198

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek