Barion Pixel

Lusta túrós bögrésen

20141010_161646

Ez egy nagyon finom sütemény, amit szórós túrósnak is neveznek, azért mert a hozzávalókat szinte csak szórni kell a sütőbe. De fut lusta asszony rétese néven is. Nagyon különleges édesség, hasonlít a rétesre a külleme, a túró kellőképpen zaftos benne, nem szárad ki, és karakteres marad, nem vész el az édes ízek közepette. Olyan mintha sült, vaníliás túrógombócba harapnánk, ami sütialakot öltött. Mese finom és pofonegyszerű 🙂
A recept még drága anyósomtól van.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:
– 2 bögre liszt
– fél bögre porcukor
– fél csomag sütőpor
– fél kg túró
– 10 dkg vaj (ennek a fele a tepsi kikenéséhez kell!)
– 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
– másfél bögre tej
– 4 tojás
– 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

1. Kapcsoljuk be a sütőt 180-200 fokra.
2. Keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sütőport egy kisebb tálban.
3. Egy közepes tepsit kenjünk ki a vaj felével, vagyis kb. 5 dkg-nyival.
4. A lisztes keverék felét szórjuk egyenletesen a tepsi aljába. Igazgassuk el kézzel, ha kell.
5. Ezután morzsoljuk a túrót is a lisztes keverék tetejére. Jusson nagyjából mindenhová.
6. A vajból vágjunk kisebb darabkákat, és azt is szórjuk rá a túróra.
7. Ezután keverjük össze egy tálban a pudingport, a tejet, a vaníliás cukrot és a tojásokat. A tejet csak kisebb adagokban öntsük hozzá, hogy csomómentes legyen!
8. Ezt a pudingos keveréket osszuk szét egyenletesen a tepsiben.
9. Szórjuk rá a tetejére a megmaradt lisztes keveréket.
10. Villával kicsit mozgassuk át, nyomkodjuk rá a villát lapjával, hogy felfelé is jöjjön a folyadékból.
11. Süssük aranybarnára, tűpróbáig. Tepsitől és sütőtől is függ a pontos sütési idő, általában negyven perc, de előfordulhat, hogy több vagy kevesebb.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Forrás: Anyósom receptfüzete

szeretettel ajánlom:

Kategóriák