Barion Pixel

Bögrés gyorslepény

20141020_154908

Galette a becsületes neve, egy francia fogásról van szó, ami ezúttal sós változatban készül. Ízletes lepény, omlós peremmel, vékony tésztával, ami minimális hozzávalóból elővarázsolható. Ezerféleképpen variálható, mivel a tésztája abszolút semleges, nem tartalmaz sem sót, sem cukrot. Gyümölcsökkel is isteni, de még pizzafeltétekkel is el tudom képzelni. Én almásan egészen biztosan ki fogom próbálni.
Gabriellánál jött velem először szembe így ebben a formában, és azóta is folyton a fejemben van, muszáj volt kipróbálnom 🙂 Köszönet érte, nálunk gyakori vendég lesz az asztalon!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂

Hozzávalók:

A tésztához:
– 2 bögre liszt
– 12,5 dkg vaj vagy margarin
– 1 pohár natúr joghurt (másfél deci)

A feltéthez:
– 1 púpozott bögre tejföl (egy nagy dobozos, 3 dl-esnek felel meg)
– 4-5 szál újhagyma
– 15 dkg szalonna (nálam kolozsvári, de bármilyen lehet)
– só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a feltéteket.
2. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a szalonnát vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk.
3. A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.
4. Előveszünk egy nagyobb tepsit.
5. A tésztát alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk kb. két-három centivel nagyobbra, mint a tepsink.
6. A tepsit sütőpapírral béleljük, majd óvatosan beleemeljük a tésztánkat. Én ketté is hajtottam, úgy egyszerűbb volt. Szépen visszatudtam hajtani.
7. A tejfölt rákenjük a tésztára, de csak a tepsi szélekig kenjük, a peremeket kihagyjuk!
8. Ezután megszórjuk a szalonnával és az újhagymával, sózzuk, borsozzuk.
9. A peremeket ráhajtjuk a tésztára, és itt-ott összecsipkedjük őket, megkenjük őket a felvert tojással, és bedugjuk a sütőbe.
10. Kb. húsz perc alatt sül meg.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

20141020_154908a

szeretettel ajánlom:

Kategóriák