Nekem sosem igazán akaródzott nekiállni bejglit sütni. Az okaim nagyjából, hogy mindenki kiborul, ha kinyílik, és hogy összevissza kell főzögetni a tölteléket, a bejglit állni hagyni, kenni, van, hogy nehéz nyújtani, és mindezeken éppen a legszebb ünnep előtt kell, hogy keresztülmenjen az ember, mikor lenne talán jobb dolga is. Most is csak azért voltam hajlandó nekiállni, mert olyan sokan kértétek a receptet bögrés változatban. Ami macera lépés csak volt, azt én igyekezetem kihagyni, leredukálni azért, hogy másfél óra alatt nyújtás, kelesztés töltelék, sütés, márványosítás mind-mind meglegyen, a lehető legkevesebb koszos edénnyel 🙂 Muszáj volt, mert aki ismeri a blogot, az tudja, hogy én nem szoktam bonyolult receptekkel kísérletezni. Most éppen ezért hálával tartozok Nektek, mert a zserbó után a bejglit is kipipálhatom, és gyakrabban fogom sütni, mert megjött a kedvem.
Aki ezt a receptet választja, az ne várja a cukrászok szépséges bejglijét, ez nagyon valószínű ki fog repedni egy picit, de cserébe márványos, csinos, isteni finom, enyhén omlós, ám nem száraz, tejfölös-vajas ízű tésztába és zaftos, édes töltelékbe haraphatunk. Ami pedig a repedéseket illeti: sehol máshol nem olyan finom a töltelék, mint azokban a pici repedésekben, melyeken át a mák vagy a diótöltelék kikukucskál 🙂
Az alap anyósom receptje, csak sajnos a töltelék leírása, és a sütés hogyanja nem szerepelt a füzetkében, ezeket magam kísérleteztem ki. Az eredmény a férjem szerint éppen olyan, mint amilyen Juci bejglije volt, úgyhogy nagyon örültem. Szebb dicséret nem is kell ennél.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 4 bögre liszt
– 2 kocka (összesen 20 deka) szoba hőmérsékletű vaj (nem margarin)
– 2 tojás sárgája
– 1 csipet só
– 3 teáskanál porélesztő (vagy 2 dkg friss egy nagyon kevés tejben felfuttatva)
– kb. fél bögre tejföl
A diós töltelékhez:
– két bögre darált dió
– háromnegyed bögre porcukor
– 4 evőkanál tej
A mákos töltelékhez:
– 2 bögre darálatlan mák
– 1 bögre kristálycukor
– 4 evőkanál tej
A kenéshez:
– 1 egész tojásnak és egy tojás sárgájának a keveréke
Elkészítése:
1. Egy műanyagtálba kimérjük a lisztet, az élesztőt, majd belekockázzuk a vajat és hozzáadjuk a tojások sárgáját.
2. Egy villával nagyjából elkeverjük a masszát, majd az egészet picit kézzel összemorzsoljuk. Ezután hozzágyúrjuk a tejfölt is. Ha tésztát keménynek érezzük, még egy pici tejfölt adjunk hozzá, de nagyon csínján bánjunk vele, mert hamar túl lehet adagolni 🙂 A tészta ne legyen kemény, mert akkor nem tudjuk majd nyújtani.
3. Ezután két gombócra szedjük, és nem túl meleg helyen, letakarva félretesszük.
4. Most a töltelék elkészítése következik: a diót és a cukrot ledaráljuk, kimérjük és összekeverjük a tejjel. Én egyszerűen kézzel összegyúrtam. Akkor jó, ha olyan mint egy ragacsos gyúrt tészta. Nem szabad túl nedvesnek lennie, inkább nehéz legyen kenni! Ezután a mákot és a cukrot is összedaráljuk, és egy külön edényben összedolgozzuk a tejjel.
5. Mivel én elég sokat bénáztam, nekem ez eltartott egy jó harminc percig. Aki gyorsabb annak is ki kell várni azt a húsz-harminc percet a nyújtás előtt, ami most következik. Tehát az egyik gombócot lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Vékonyra, olyan 3 mm vastagságúra.
6. Ezután megkenjük valamelyik töltelékkel, úgy hogy két-két centit üresen hagyunk a széleken. Ezeket a széleket, ha elkészültünk, akkor visszahajtjuk, először a hosszabb, majd a rövidebb oldalakon. Ezután szépen felcsavarjuk. Ugyanezt tesszük a másik tésztánkkal, majd a két rudat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, hézagot hagyva a kettő között.
7. Most lekenjük a bejgliket vastagon a tojásos keverékkel, megszurkáljuk az oldalukat jó mélyen egy villával, majd betesszük a hideg sütőbe.
8. A sütőt százötven fokra (alul-felül sütés!) kapcsoljuk.
9. Tizenöt perc múlva a tojásos réteg szépen megrepedezik a tetején, ekkor kihúzzuk a sütőből és újra átkenjük tojással.
10. A tepsit visszatoljuk a sütőbe, amit ekkor felkapcsolunk 180 fokra. Akkor sültek meg, ha szép aranyszínűek.
Akinek gázsütője van, az kihagyhatja a sütő kapcsolgatást. Egyszerűen lekeni tojással egy soron, húsz percre nem túl meleg helyen száradni hagyja, újra átkeni, majd mehet a sütőbe, nem túl magas hőfokon. A piskótáénál kevésbé meleg legyen a sütő ekkor.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala