Ma ez volt az uzsonna, a lányokkal készítettük, nagyon élvezték, hogy végre legálisan nyomkodhattak lyukakat a szépen kinyújtott tésztába, ami pedig még örömtelibb, hogy jóízűen falatozták miután elkészült 🙂 Nagyon gyors, igazán puha, ízletes kenyér a végeredmény, pedig semmiből nem tart elkészíteni.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 1 bögre langyos víz (2,5 dl)
– 1 evőkanál kristálycukor
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg, vagy 3,5 g szárított)
– 2 evőkanál olaj (olíva- vagy étolaj)
– 3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
– 1 teáskanál só
A tetejére:
– kevés olívaolaj a kenéshez (vagy étolaj)
– magvak ízlés szerint (el is maradhat)
Elkészítése:
1. A langyos vízbe belemérjük a kristálycukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd addig keverjük, míg szépen fel nem oldódik benne az élesztő.
2. A lisztet egy műanyagtálba mérjük, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd ráöntjük a cukros-élesztős vizet. Villával nagyjából elkeverjük az egészet, majd kézzel szép simára gyúrjuk.
3. A tálat lefedjük, majd fél órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten.
4. Ha letelt a pihenőideje a tésztának, akkor lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, gombóccá formázzuk, majd kinyújtjuk. Nem vékonyra, ha nem olyan másfél-kétujjnyira, körülbelül kétcentisre.
5. Ekkor ujjal finoman mélyedéseket nyomunk a tésztába, nálunk elég sokat sikerült, hála a lelkes segédbrigádnak, itt-ott még át is szakadt, úgyhogy nem kell félni tőle, baj nem lehet 🙂
6. Ekkor a tetejét jól megkenjük olajjal, majd megszórjuk magvakkal. Nálam tökmag, napraforgómag, lenmag és szezámmag került rá, de ha nem teszünk rá semmit, az sem baj. Én fokhagymásan is el tudom képzelni 🙂
7. Hagyjuk még tíz-tizenöt percet kelni, majd 220-230 fokos sütőben (alul-felül sütés programon) süssük tíz-tizenöt perc alatt aranyszínűre.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
Recept alapötlet: itt…