Barion Pixel

Félórás, foszlós sós-vajas kifli bögrésen

DSC_0021

Ennek a kiflinek a kiindulópontja a sós vendégváró kiflim volt, csak éppen gyorsan kellett péksütemény, így kihagytam a pihentetés fázist, lesz ami lesz alapon. Szerencsére nem kellett a végén csalódnom, egy kosárnyi pihe-puha, ízletes, foszlós sós kifli került a reggelizőkosárba 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 16 darab nagyobb kiflihez:

A tésztához:
– háromnegyed bögre 3,5%-os kefir (1 kis pohár, 150 g)
– negyed bögre étolaj (fél dl)
– szűk fél bögre 2,8%-os tej (1 dl)
– három és fél bögre fehér finomliszt ( 45 dkg)
– fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő
– 1 evőkanál kristálycukor
– 1 tojás

A sós vajhoz:
– 10 dkg puha vaj vagy margarin
– fél evőkanál só

A kenéshez:
– 1 tojás sárgája

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
2. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, majd ezt is félretesszük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor egy kis tejet, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
4. A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
5. Két lapra osszuk szét a sós-vajas keveréket, és szépen kenjük szét rajtuk egyenletesen.
6. Ezután helyezzünk rá mindegyik megkent körre egy másikat, majd vágjuk őket cikkekre (már a két keletkezett szendvicskörünket:-) a következőképpen: a két lap mindegyikét nyolc-nyolc cikkre. Én pizzavágót használtam…
7. Ha mindezzel megvagyunk, már nincs is egyéb dolgunk, mint a cikkeket a hosszabbik felüktől kezdődően kiflikké felcsavarni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni őket, tojássárgával megkenni a tetejüket, és száznyolcvan fokos sütőben (alul-felül sütés programon) aranyszínűre sütni őket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák