Barion Pixel

Régimódi kelt csíkos kalács (bögrésen is)

k

Ezt egy késődélutánon készítettem, a lányokat az illata csalogatta ki a konyhába, nem véletlenül. Édes, kelt kakaós felhőben úszott az egész lakás. A kalács pedig talán csak ízre finomabb, mint illatra, így alig bírtuk abbahagyni. Teával és vajjal uzsonnáztuk 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy püspökkenyér formához:
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
– 1 kis pohár tejföl (150 g-os)
– 1 tojás
– 5 dkg vaj
– negyed bögre tej (60 ml)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)

A tészta egyik felébe:
– 2 púpos evőkanál cukrozatlan holland kakaópor egy kis vízzel kikeverve

A tetejére:
– 1 tojás sárgája
– 1 teáskanál víz

Elkészítése:

1. Az élesztőt egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd lágy tésztát dagasztunk belőle a többi hozzávalóval. Ha nagyon ragad pici lisztet, ha száraz, akkor pici tejet adunk hozzá.
2. A tésztát kettévesszük. A vízben kikevert kakaóport belegyúrjuk az egyik felébe, majd mindkét tésztagömböt külön edénykékben, meleg helyen letakarva a kétszeresére kelesztjük, kb. egy óra alatt.
3. Ha megkelt, akkor lisztezett felületen mindkettőt olyan fél centi vékonyságú téglalappá nyújtjuk. A téglalap rövidebbik fele olyan hosszú legyen nagyjából, mint a formánk, amelyben sütni szeretnénk.
4. A két tésztalapot ezután egymásra helyezzük, úgy hogy a kakaós fele kerüljön felülre. Ezután feltekerjük, a végeit, picit visszahajtjuk őket, majd a sütőpapírral bélelt formánkba emeljük, ahol kelni hagyjuk még úgy tizenöt-húsz percig. Ekkor egy késsel srégen bevagdossuk a tetejét, lekenjük a tejjel elkevert, felvert tojássárgával, majd 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alsó-felső sütés programon.
5. Húsz-huszonöt perc után letakarjuk egy darab alufóliával, majd készre sütjük. Ekkorra ugyanis már szép barna a teteje, ilyenkor azonban még nyers belül a tészta, ezért még jócskán kell sülnie, tehát vigyázat! A látszat csal 🙂 A sütési idő durván 50 perc, ekkor tűpróbával ellenőrizzük, hogy szépen átsült-e.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

kl

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák