Barion Pixel

Krémes, francia rakott burgonya

dsc_0360k

Annak ellenére, hogy én a hagyományos rakott krumpli elkötelezett híve vagyok, szívből ajánlom Nektek ezt a mennyei finomságot, ami egy egészen más dimenziója ennek a fogásnak. Ropogósra sült bacon, olvadt sajtdarabkák, vajon pirult hagymaszeletek bújnak meg a papírvékonyra krumpliszeletek között, miközben sűrűre sült tejszínben és tejfölben fürdenek. Háááát, na…. A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy négy-öt személyes adaghoz:

– 60 dkg burgonya hámozva és uborkaszeletelőn vékonyra szeletelve

– 15 dkg sajt csíkokra vágva (nálam trappista és füstölt vegyesen)

– 15 dkg bacon vagy húsos szalonna csíkokra vágva

– fél evőkanál vaj – 1 fej vöröshagyma, uborkaszeletelőn legyalulva

– másfél bögre Meggle Mesterkrém (főzőtejszín helyett) + negyed bögre Meggle Mesterkrém – egyharmad bögre 20%-os tejföl – só, bors + pici vaj a sütőedény kikenéséhez

dsc_0377k

Elkészítése:

1. A bacont saját zsírjában megpirítjuk egy pici lábasban vagy serpenyőben. Ha nem engedne elég zsírt, akkor tegyünk alá egy picikét.

2. Egy szűrőkanállal szedjük ki a bacont egy kisebb tálkába, a zsírját hagyjuk a fazékban.

3. A zsírra tegyük rá a vajat, olvasszuk össze, majd a hagymaszeleteket pirítsuk benne, amíg karamellaszíne nem lesz.

4. A sütőt kapcsoljuk fel 170 fokra, alul-felül sütés programra.

5. Egy jénait vagy kisebb tepsit (körülbelül egy liter űrtartalmút) vajazzunk ki vékonyan, majd terítsük szét benne a burgonyaszeletek felét, sózzuk, borsozzuk. Én egy mokkáskanálnyi sót szórtam rá, és pici borsot.

6. Ezután rétegezzük rá a pirított szalonnát és hagymát, valamint a sajtot. Locsoljuk meg háromnegyed bögrényi tejszínnel, majd fedjük le a maradék burgonyával, ismét sózzuk, locsoljuk meg további háromnegyed bögrényi tejszínnel, és borsozzuk meg egy picit.

dsc_0267k dsc_0274k 6. Mehet a sütőbe, és míg sül, addig keverjünk össze egyharmad bögre tejfölt egy negyed bögrényi tejszínnel.

7. Tizenöt perc süldögélés után, fogjunk egy villát, és nyomkodjuk meg a felső sor krumplit, annyira, hogy elmerüljön az eddigre fortyogó tejszínben. Ezután kenjük meg az egészet a tejfölös tejszínünkkel majd toljuk vissza a sütőbe úgy hatvan percre, addig míg gyönyörű aranybarnára nem sül mindenütt a teteje, és a krumpli tökéletesen meg nem puhul.

8. Tálalás előtt hagyjuk egy tíz percet összeérni az ízeket.

A friss saláták nagyon jól állnak ennek az ételnek 🙂 Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂 Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

dsc_0354k

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák