Barion Pixel

Habkönnyű citromos-túrós kalácsfelfújt

Ez egy igazi finomságos villámdesszert, ráadásul kiválóan alkalmas a megmaradt, szikkadt kalács eltüntetésére.. Eredetileg a hétvégén mákos guba készült volna nálunk, de mivel rájöttem, hogy nincs mákom, mert nincs mákom, a férjem legnagyobb örömére (aki nem egy nagy mákrajongó), ez a túrós felfújt készült. Lévén, hogy túrónk volt itthon. Ezt rögtönöztem, beletettem, amit jónak gondoltam, és nagy sikert aratott, a könnyed állagával, a pirult kaláccsal, és az üdén citromos ízvilágával 🙂 Ami pedig a legfontosabb: túrós, amit szeretünk 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– egy fél fonott kalács (szikkadt vagy friss, 25 dkg)

– fél kg tehéntúró

– 1 nagy poharas tejföl (450 g, olyan szűk két bögrényi)

– 2 tojás

– 1 citrom leve

– másfél bögre porcukor (18-20 dkg, de kóstoljátok)

+ porcukor a tálaláshoz

Elkészítése:

1. Egy közepes méretű, hőálló jénaiba vagy mázas kerámiaedénybe beletesszük a felkockázott kalácsot. Én a szeleteket csak négybe vágtam.

2. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésre, majd beletesszük a jénainkat a kalácsdarabokkal. Nem az előmelegített, hanem a hideg sütőbe, és miközben melegszik, hagyjuk pirulni őket, miközben elkészítjük a túrókrémet.

3. A túrót, a tejfölt a porcukrot, a tojásokat és a citromlét alaposan összekeverjük.

4. Ha a kalácsok megpirultak, akkor ráöntjük a tetejükre a krémet, és szépen elsimogatjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen. A kalácsoknak nem kell nagyon megpirulni, de legyen egy icipici kérgük, tartásuk, mert akkor nem áztatja el őket a krém. Nekem halvány aranyszínük volt, mikor kivettem őket.

5. Mehet is a sütőbe, olyan jó 50-60 percre.

6. Tálaláskor hintsük meg porcukorral, díszítsük citromhéjjal!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂 Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák