Arankától, anyukámék kertszomszédjától származik ez a gyors kis recept, és miután megkóstoltam, rögtön meg kellett sütnöm, annyira finom 🙂 A legjobb sós kelt, amit eddig ettem, puha a tésztája, és a sós-vajas rétegek közte, valami mesések. Tuti siker, akár vendégvárónak, akár egy tartalmas másodiknak a leves után…
Csak összegyúrjuk, és máris sütjük, nincs vele macera sem 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:
– hat és fél bögre fehér finomliszt (82 dkg)
– bő háromnegyed bögre étolaj (2 dl)
– 1 kocka friss élesztő (5dkg)
– 1 evőkanál kristálycukor
– 2 bögre 2,8 %-os tehéntej (5 dl)
Töltelék:
– 25 dkg szobahőmérskletű vaj (vagy margarin)
– 3 tojás sárgája
– 1 evőkanál só
+ egy tojás a kenéshez
+ kevés szezámmag a szóráshoz
Elkészítése:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert, negyed bögrényi langyos tejben, közben a töltelék hozzávalóit simára keverjük.
2. A felfutott élesztőt a tészta többi hozzávalójával sima tésztává gyúrjuk, majd négy részre osztjuk, és lisztezett felületen egyenként fél centi vastagságú téglalapokká nyújtjuk őket, amiket megkenünk a krém negyed-negyed részével, majd feltekerjük őket, mint a bejglit. Ezután jön egy fontos lépés: a rudakat egy nyújtófa segítségével kissé lelapítjuk. Ez azért fontos, mert így formásabbak lesznek, és nem fognak kinyílni sülés közben!
3. A rudakat megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, esetleg sajttal, majd trapéz alakú darabokat vágunk belőlük, melyeket szellősen, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatunk.
4. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül tizenöt perc aranyszínűre sütjük őket.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala