Ez egy tökéletes nyári desszert, de nem is csak nyári, hiszen bármelyik évszakban tökéletes. Most leginkább azért jön kapóra, mert amellett, hogy gyorsan elkészül, nem kell sütni. Nem a klasszikus, tojásos változat, így bátran elkészíthető. A tojás nélkül pedig a krémre vonatkozik, a babapiskótában van tojás…
Én azért szeretem, mert ha például munkahelyre készítek a férjemnek névnapi sütit, akkor kis munkával, nagy mennyiségben elkészíthető, be a hűtőbe, és másnap már viheti is. Könnyű, krémes, habos, eteti magát, és a rumos-kakaós beütésével ellenállhatatlan kis desszert 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– egy és kétharmad bögre habtejszín (4 dl)
– negyed bögre porcukor (5 dkg)
– 30-40 dkg babapiskóta
– 1 csomag habfixáló
– egy kis doboz mascarpone (250 g)
A mártogatáshoz:
– kétharmad bögre főzött fekete kávé (2 dl)
– kétharmad bögre tej (2 dl)
– 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
– 1 teáskanál rumaroma vagy három evőkanál rum
Elkészítése:
1. A kávét lefőzzük, összekeverjük a hideg tejjel, majd a rummal vagy aromával és a vaníliás cukorral.
2. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a mascarponét.
3. A babapiskótákat egyenként vagy kettesével megmártjuk a kávés tejbe, majd egy közepes méretű jénai tál (kb. 25*20-as) alját kirakjuk velük. Ezután jöhet a fele krém, majd rá még egy sor mártott piskóta, végül a krém másik fele, amit szépen elsimítunk a tetején. A babapiskótáknak ne csak az aljukat mártsuk, hanem az egészet merítsük meg, hogy karakteres legyen benne a rumos kávé. Ezért használjunk pici, mélyebb edényt a mártogatáshoz, hogy magasan legyen a kávé 🙂
4. Hűtőben lefedve vagy lefóliázva pihentetjük legalább négy-öt órát vagy egy éjszakát, és másnap tálalás előtt megszórjuk alaposan holland kakaóporral. A kakaóport szűrőn keresztül szórjuk, hogy szép egyenletes legyen!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala