Ez a pite nagyon finom, omlós, puha, laza a tésztája, gazdag töltelékben, gyönyörűen szeletelhető, és küllemre egy cukrászdában is megállná a helyét, amellett, hogy a belbecse a rendkívül házias ízében rejlik. Csak bírjátok abbahagyni 🙂
És zárójelesen: a szépséges pöttyös porcelánt a szülinapomra kaptam a férjemtől, és olyan szép a hozzá tartozó bögre, hogy Ági sógornőm, aki piros pöttyös rajongó azt mondta, hogy az esküvőjén ezzel fog fotózkodni 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók a tésztához:
– 4 bögre liszt (fél kg)
– 1 csomag sütőpor (12 g)
– egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
– 25 dkg vaj (vagy margarin)
– 2 tojás sárgája
– 1 csipet só
– 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
– 1 kg túró
– fél bögre porcukor (10 dkg)
– 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
– 2 tojás sárgája
– 2 evőkanál tejföl
+ 4 tojás fehérje habbá verve
+ ízlés szerint egy citrom reszelt héja és/vagy mazsola
Elkészítése:
1. A fehérjéket habbá verjük, majd félre tesszük.
2. Egy másik edényben krémesre keverjük a túrót, a porcukrot, a pudingport, a tojások sárgáját, és a két evőkanál tejfölt.
3. Egy harmadik edényben a puha vajat elmorzsoljuk a sütőporral összekevert liszttel, majd a tészta többi hozzávalójával együtt, egyneművé, simává gyúrjuk. Ha nagyon száraz, akkor adunk hozzá még tejfölt, ha ragacsos, akkor lisztet. A vaj pedig puha legyen, de ne folyósra olvadt, a gyúrás pedig türelmet is igényel, nem túl sokat, de nem fog egy-két perc alatt összeállni 🙂
4. A tésztát elfelezzük, majd az egyik felet akkorára nyújtjuk, mint a tepsink, ami kb. 30*33 centis legyen. Ezután egy nyújtófára csavarjuk, kivajazott tepsibe tesszük, elegyengetjük, majd megszurkáljuk villával.
5. A túrós krémhez hozzáforgatjuk a tojáshabot, majd rásimítjuk a tésztára.
6. Ezután a másik tésztáfelet is kinyújtjuk, rásimítjuk a krém tetejére, megszurkáljuk villával.
7. 170 fokra, (alul-felül sütés programon) előmelegített sütőbe toljuk, majd körülbelül 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
7. Porcukorral meghintve, kockákra vágva tálaljuk. Én megvártam, hogy kihűljön, akkor lehet a legszebben szeletelni, de melegen is szépen le tudtam vágni a széleket, úgyhogy ez nem lehet gond, ha nem bírjátok cérnával 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
A receptre a Napfény és Fűszer blogon leltem, köszönöm szépen, örülök, hogy nekem is ilyen szép kockáim lettek 🙂