Hááát, na: IGEN! Ez egy zseniális kombináció: meggy+mák+ARANYGALUSKA.
Aki szereti egyiket vagy másikat, a hármat együtt egészen biztosan imádni fogja.
Önmagában is megállja a helyét, egy vaníliás öntettel pedig pláne 🙂
Próbáljátok ki, hiszen a lédús friss meggyel a legfinomabb, és most van szezonja, nem szabad lecsúszni róla!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók egy nagy adaghoz:
– öt és fél bögre liszt (70 dkg)
– fél bögre cukor (8 dkg)
– 1 csomag szárított élesztő (7 g)
– 1 kocka (10 dkg!!!) puha vaj
– 1 csipet só
– 1 bögre langyos tej (két és fél dl)
– 4 tojás
A mákos töltelékhez:
– másfél bögre mák (kb. 15 dkg)
– háromnegyed bögre cukor (12 dkg)
– 5 dkg olvasztott vaj
– 30-40 dkg meggy
A vaníliaöntethez:
– 1 csomag vaníliás pudingpor
– 4 bögre tej (1 liter)
– 5 evőkanál cukor
Ezekből tulajdonképpen híg pudingot főzünk, a csomagoláson feltüntetett útmutató szerint.
A galuska elkészítése:
1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a szárított élesztőt. Ezeket elkeverjük egy villával.
2. A tojásokat is nagyjából beledolgozzuk a tésztába, majd jöhet a langyos tej és a félig megolvasztott vaj. Ezeket is hozzákeverjük nagyjából a villával, majd kézzel összegyúrjuk a tésztát. Pici ragacsos lesz, és ahogy említettem nem túl szép, de nem kell aggódni, pont ilyennek kell lennie.
3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.
4. Hagyjuk meleg helyen úgy a kétszeresére kelni (kb. 40-50 perc).
5. Eközben összedaráljuk a mákot a cukorral.
6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 180-200 fokra (ki hogy szokta sütni a kelt tésztákat, én valahol a kettő között).
7. A tésztát alaposan meglisztezett felületre öntjük, félbehajtjuk, majd kinyújtjuk két centi vastagságúra. Elég kézzel széthúzni, nagyon szépen lehet vele dolgozni. A tetejét is lisztezzük közben.
8. Vajazzunk ki alaposan egy nagyobb 26 centis pite-vagy tortaformát, vagy közepes méretű jénait.
9. Szaggassunk ki a tésztából kb. 6-7 cm átmérőjű köröket. Lágy, finom tészta, úgyhogy a poharat, illetve a szaggatót (ki mit használ) folyamatosan mártsuk meg lisztben. A szaggatás után mindjárt kenjük meg őket az olvadt vajjal, és mártsuk őket a darált cukros mákba, majd tegyük őket a tepsibe. Én a deszkára szoktam egy kis kupac lisztet tenni, úgy a legkényelmesebb a szaggatót lisztezni.
10. Ezután a kimagozott meggy kétharmadát szórjuk rá a galuskákra, majd az egészet alaposan hintsük meg három-négy evőkanál mákos keverékkel. Újabb sor vajas-mákos galuska következik, majd a maradék meggy, végül a megmaradt mákos keverék. Ha maradt vaj, akkor azt is locsoljátok rá!
11. Süssük aranyszínűre 180 fokon 50-60 perc alatt. Végezzünk tűpróbát!
12. Míg sül, addig készítsük el a vaníliaöntetet, majd tálaljuk! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala