Ezek a mosolygósra sült pékáruk sütési idővel együtt fél óra alatt elkészülnek, és nagyon finom, könnyed, foszlós a tésztájuk, akár egy buktának.
Ideális, ha rákívánunk, és nagyon praktikus, ha nincs otthon kenyér 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– 1 bögre LANGYOS tej és egy pici, ha szükséges (2,5-3 dl)
– 1 evőkanál kristálycukor
– 2 kis csomag száraz élesztő (2*7 g)
– 1 tojás (a tojás elhagyható a tésztából, pici tejjel kell helyettesíteni érzékenység esetén, a tetejét pedig olvasztott vajjal kell megkenni a sütés végén!)
– 5 dkg olvasztott vaj (fél kocka)
– 1 teáskanál só
+ egy tojás felverve a tetejére kenéshez
Elkészítése:
1. A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk vagy dagasztunk, melyet 12 egyenlő részre osztunk. A szárított élesztős nem kell felfuttatni!
2. A darabokból labdácskákat formázunk, melyeket egy kivajazott, 25 cm átmérőjű kerek torta-vagy piteformába rendezünk, nagyjából egyforma távolságra. Ha a formánk kerámia, akkor lassabban sülhetnek a zsemlék, ott fokozottan ellenőrizzétek a végén, hogy valóban jól átsült-e!
3. Letakarjuk őket egy konyharuhával vagy konyhai papírtörlővel, bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, alul-felül sütés programra, és hagyjuk őket kelni, míg a sütő fel nem melegszik, olyan 5-10 percig.
4. Sütés előtt megkenjük a tetejüket felvert tojással, majd körülbelül húsz perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy átsültek-e rendesen!
5. Hagyjuk őket legalább langyosra hűlni, és úgy fogyasszuk! 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala