Kiflireceptből sosem elég, ez egy remek darab!
Főleg, ha több darab is van belőle 🙂
A héja fényes, picit roppanós, a belseje puha, vajas, tekergős…
Kihagyhatatlan, mióta elkészült nálunk, folyamatosan beférkőzik a gondolataimba.. 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 6 bögre fehér finomliszt (75 dkg)
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– fél bögre 2,8%-os langyos tej (1,25 dl) + 1 teáskanál kristálycukor
– 2 tojás
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 teáskanál só
– 1 kis dobozos kefir (150-160 g)
A töltelékhez:
– 15 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin (a szoba hőmérsékletű olyan puha, hogy beleszalad az ujjunk, több órával a sütés előtt vegyétek ki, vagy rövid ideig tegyétek radiátorra, de ne olvasszuk fel!)
– másfél teáskanál só
A kenéshez:
– 1 tojás sárgája
– 1 teáskanál tej
Elkészítése:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a teáskanálnyi cukorral elkevert langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk, dagasztunk, majd a tésztát 20 percig, letakarva pihentetjük meleg helyen. A megdagasztott tészta legyen puha és lágy! Ha nagyon ragad pici liszttel javítsunk rajta, ha túl ruganyos, akkor pici tejet kaphat még…
2. A puha vajat vagy margarint összekeverjük a sóval egy villa segítségével.
3. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, majd olyan harminc centi átmérőjű körlapokká nyújtjuk őket.
4. Egy lapot megkenünk a sós-vajas keverékkel, majd ráterítünk egy másik kört, és 16 egyenlő cikkre vágjuk.
5. A cikkeket a rövidebbik felüknél fogva feltekerjük. Én előtte még egyszer átlapítottam őket a nyújtófával, és szerintem így lettek a legszebbek!
6. Ugyanezt megismételjük a másik két lappal, illetve a sós-vaj másik felével, és az elkészült kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, majd fél órát hagyjuk őket meleg helyen keldegélni.
7. Sütés előtt megkenjük őket a tej és a tojás keverékével, és 200 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük őket.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala