Képzeljétek el az ízét: puha, fehércsokoládés piskóta, közte, rajta, benne egy üde, vajas, nagyon citromos, nem túl édes, de eléggé, vajas, mascarponés, tejszínes citromkrém.
Ha elképzeététek, és tetszett, akkor szorozzátok be tízzel a végeredményt, és vegyétek fel a sürgősen megsütendő citromtortáitok listájára! 🙂
Laurácskám tizedik szülinapjára készült, az ő kívánsága volt, hogy legyen egyszerű, citromos, nem díszes, és fehércsokis 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A piskótához:
– 6 tojás
– egy és negyed bögre fehér finomliszt (15 dkg)
– egy bögre kristálycukor (15 dkg)
– egyharmad bögre tej (szűk 1 dl)
– 1 csomag sütőpor (10 g)
– 1 tábla fehércsokoládé lereszelve (10 dkg)
A krémhez:
– 500 g mascarpone
– 1 bögre (10 dkg) porcukor
– 10 dkg vaj
– 3 citrom leve
– háromnegyed bögre habtejszín (2 dl)
Elkészítése:
1. A tojások fehérjét különválasztjuk, majd kemény habbá verjük!
2. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. A tojás fehéredjen ki, és a térfogta meg fog nőni, habos állagúvá válik, akkor lesz jó!
3. A liszet és a sütőport szitáljuk át, majd a tejjel együtt keverjük a tojássárgás habhoz, azután a reszeltcsokoládét is keverjük hozzá.
4. Ezután a fehérjehabot is forgassuk óvatosan a sárgájához. Itt már nem géppel dolgozunk, hanem fakanállal keverjük, körökörös mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a habunk!
5. Egy 20-22 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kikenjük vajjal, és beleöntjük a piskótatésztát.
6. 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon körülbelül 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.
7. A sütőt lekapcsoljuk, résnyire nyitjuk, és hagyjuk még egy fél órát, hogy lassan hűlhessen, és ne zuhanjon össze. Ha slés közben hirtelen barnulna a teteje, akkor tegyétek lejjebb a rácsot, vagy szükség esetén tegyetek a tetejére alufóliát vagy sütőpapírt.
8. Ezután rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni!
9. A krémhez a cukrot és a puha szobahőmérsékletű vajat keverjük ki, majd adjuk hozzá a mascarponét és a citromok levét.
10. A tejszínt verjük habbá, majd forgassuk a krémhez.
11. A piskótát vágjuk három lappá, majd töltsük meg a krémmel. Úgy az egyharmadát hagyjuk meg a külsejét, amivel vonjuk be a tortát, majd néhány órácskára tegyük hűvös helyre (klíma alá, kamrába, vagy a hűtőbe tortatartóba). Kedvünkre díszítsük, már ha a gyerkőc hagyja! 🙂
Jó sütőgetést! 🙂