Havasi, porhanyós kiflik bögrésen – hat ízben!

Melyiket választjátok? 🙂

Az édes mogyorósat, a finom mandulásat, a hagyományos dióst, a pikáns citromos-mákost vagy a rumos gesztenyéset?
Mindenki megtalálja a saját, személyreszabott kis havasi kiflijét, amiért rajong mindenki, hiszen omlanak a szánkba, porhanyósak, porcukrosak, ünnepiek, mennyeiek!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– kettő és negyed bögre fehér finomliszt (28 dkg)
– 20 dkg puha vaj
– másfél bögre darált dió, vagy mogyoró, vagy mandula vagy mák (kb. 15 dkg), de lehet 2 bögre kókuszból (10 dkg) vagy gesztenyemasszával (abból egy fél, vagyis 12 dkg)
– 2 tojás sárgája
– háromnegyed bögre porcukor (8-10 dkg)
+ 1-2 teáskanál vanília kivonat vagy fél vanília rúd kikapart magja
+ a gesztenyéshez rum vagy rumaroma ízlés szerint, de ne sajnáljátok belőle
+ a mákoshoz fél citrom héja lereszelve vagy egy-két teáskanál szárított, reszelt ciromhéj

A hempergetéshez, szóráshoz:
– vaníliás porcukor nagy mennyiségben 🙂

Elkészítése:

1. A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk, ha nagyon ragacsos, akkor adjunk hozzá még egy pici lisztet, de lágynak kell lennie!
2. Legalább egy órára, folpackba csomagolva, hűtőbe tesszük.
3. Ezután szűk centi átmérőjű hengereket sodrunk belőle. Én egy maréknyi tésztát nyújtottam egyszerre lisztezett felületen, amiket hét-nyolc centis darabokra vágtam, a végeiket kifli alakúvá hajlítottam, és a két tenyeremmel élével szép csücskösre sodortam. Az a titka, hogy jobbára a széleit sodorjuk, a közepét pedig nemigen bántjuk. Ezután sütőpapírral bélelt gáztepsire tettem őket.
4. A sütési idő 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programon mindössze nyolc-tíz perc. Mikor kiveszitek nyersnek tűnik, de nem az! Ne süssétek tovább, ne kapjon színt az alja, mert oda finom omlóssága és az intenzív íze 🙂 Egyedül a gesztenyésnek kellett hosszabb idő néhány perccel, de mikor a csücskök pici színt kapnak, akkor már jók! Nem kell tovább sütni! 🙂
5. Ezután hagyjuk hűlni pár percig, majd szitáljuk meg alaposan porcukorral. Én a talpukat is belemártom a porcukorba a szórás előtt, biztos, ami biztos! 🙂
6. Napokig eláll, nem szikkad meg, nem szárad ki…

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Share This