Barion Pixel

Klasszikus gyümölcstorta

Rezgő zselatin alatt a tavaszi napsütés egyik első ajándéka, mindez selymes vaníliával, puha piskótával.
Szerintem a torták Audrey Hepburn-je, örök, sosem megy ki a divatból, és szinte mindenki szereti… 🙂
A kedvenc szülinapi tortám, mindig ezt kérjük az öcsémmel anyukámtól!

Hozzávalók:

A piskótához (természeten ez tortaforma-függő):

– 4 tojás
– 1 evőkanál víz
– 6 evőkanál cukor
– 6 evőkanál liszt
– fél csomag sütőpor (6 g, körülbelül egy csapott teáskanálnyi)

A krémhez:

– egy csomag vaníliás pudingpor
– 3-4 evőkanál cukor
– 2 bögre tej

Továbbá:

– 1 csomag epres gyümölcskocsonya por (vagy egyéb ízsítésű, gyümölcstől függően)
+ kb. 30-50 dkg eper a díszítéshez (vagy ízlés szerinti egyéb gyümölcs, ananász, mandarin, málna, szeder)

Elkészítése:

1. A sütőt bekapcsoljuk 180-200 fokra.

2. A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját simára keverjük. Ha véletlenül is került sárgája a fehérjébe, akkor azt mindenképpen halásszuk ki kanállal az utolsó cseppig!!!

3. Ezután a fehérjét egy kanál kristálycukorral, turmixgéppel kemény habbá verjük. A tojásfehérje akkor jó, ha a habverőn megáll, tovább nem szabad keverni, mert összetörik! Ha valamiért mégsem akar felverődni, csipet sót, vagy egy csepp ecetet adunk hozzá!

4. A tojások sárgájáját egy külön edényben felverjük a vízzel, a maradék öt kanál cukorral. Addig verjük, míg egy nagyon szép, pasztell sárga, habos krémet nem kapunk, aminek alaposan megemelkedett a térfogata a kiindulási állapothoz képest. Ez legalább 7-10 perc gépi turmixolás után fog bekövetkezni, de ezt tartsuk is be, különben lapos, szalonnás piskótánk lesz!

5. Keverjük hozzá ezután az átszitált lisztet és a sütőport, majd végül a tojások fehérjét is forgassuk óvatosan a masszánkba. Ezt a műveletet már csak fakanállal végezzük, tilos a turmix használata! Nagyon fontos, hogy a hab és a tojássárga krém összekeverése során a fakanál mindig félkört írjon le FENTRŐL LEFELÉ! Ne törjük, gyötörjük a habot, csak könnyedén forgassuk alá, míg szép, homogén nem lesz!

6. Ezután a masszát gyümölcstortaformába öntjük (az enyém szilikon, aki nem azt használ, az jól vajazza és lisztezze a formát!), majd jó aranybarnára sütjük 190 fokon. Sütés közben a sütőajtót pedig nem nyitogatjuk, arra van az üveg, hogy kukucskáljunk 🙂 Ha szilikon formát használunk, akkor az előtte öblítsük ki hideg vízzel, és biztosan nem fog beleragadni a piskóta! Mielőtt kiszedjük, nyissuk résnyire a sütőt, és hagyjuk még egy két-percig benne. Ne süssétek túl világosra a piskótát, különben összeesik, fontos, hogy legyen tartása, tehát legyen az a szél inkább barnás színű, mint szép sárga!

7. Ha a piskóta kisült, két-három percnyi várokozás után, még azonnal, forrón kifordítjuk a formából, sütőkesztyű vagy konyharuha segítségével! Én egy tálcát/nagyobb lapos tányért teszek a formára, majd átfordítom, és óvatosan lefejtem róla a forma széleit. Vigyázok, ne szakadjon, lapos kenőkéssel alányúlok, ha kell. hagyjuk hűlni!

8. Közben megfőzzük a pudingot, amit még forrón, ahogy levesszük a tűzről, és gyakori kevergetés mellett langyosra hűtünk, majd a tortára öntjük úgy, hogy majdnem a peremig legyen! Maradni fog a pudingból, azt öntsük poharakba, vagy ha valaki nem szeretne maradékot, akkor az már kapásból csak feles adagot főzzön. Én nem szeretem felezgetni, és a puding biztos nem marad a nyakunkon, mert nagyon szeretjük!

9. Elkészítjük a kocsonyát is, a tasakon leírtak szerint, és hűlni hagyjuk. Nem írom le a menetét, mert mindegyiknél más a módja. Arra ügyeljünk, hogy van, amelyik gyorsabban szilárdul. Ha olyat sikerül választanunk, akkor ráérünk valamikor később elkészíteni!

10. Ezután megmossuk és leszárazzuk az epret, tetszőleges formájúra daraboljuk őket, és feldíszítjük vele a tortát, közben nem feledkezünk meg a kocsonya kevergetéséről sem. Ezután, ha elkészült a kocsonya, akkor ráöntjük a tetejére, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák