Barion Pixel

Zöldséges csontalaplé

Az alaplé rendkívül sokoldalúan felhasználható, és sokféle módon el lehet készíteni.
Mi most nem sűrítmény fogunk főzni, órákon keresztül, hanem egy finom levest, aminek az egyik feléből eszünk egy jót, a többit pedig befagyasztjuk, hogy bármikor bevethessük ételízesítő helyett egy-egy finom krémleves, rizottó vagy mártás elkészítésnél.

Én azért szeretem, mert ha az egyik feléből levest készítünk, már meg is van a helye azonnal a főtt zöldségeknek, és a húsos csontnak, ami nálunk nagy kedvenc!

Hozzávalók:

– másfél kg húsos csont
– 1 fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– fél kg sárgarépa
– negyed kg fehér répa
– negyed kg zeller
– 1 evőkanál só
– 10-12 szem fekete bors
– 6-7 l víz

Elkészítése:

1. A húsos csontot megmossuk, majd egy nagy fazékban feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi.

2. Két-három percig forraljuk a csontot, majd leöntjük a csontról a vizet, és újból alaposan átmossuk. Érdemes a fazekat is egyszer átöblíteni!

3. Ezután a húsos csontot feltesszük a fazekunkba hat-hét liter vízzel egyetemben főni. Közepes lángon addig főzzük, míg a hús puha nem lesz.

4. A répákat, zellert meghámozzuk, és nagyjából egyforma darabokra vágjuk őket, kisebbre-nagyobbra, kinek mi a szimpatikus. A hagymát, fokhagymát is megpucoljuk, ezeket nem vágjuk össze, egyben mennek a levesbe.

5. Ha puha a húsos csont, akkor hozzáadjuk a zöldségeket, valamint a fűszereket, és lefedve addig főzzük, míg a zöldségük az ízlésünk szerinti puhaságot el nem érik!

6. Ekkor kiszedjük egy tálra a húsos csontot és a zöldségeket, az alaplevet pedig átszűrjük egy finom szövésű gézanyagon vagy textil pelenkán.

7. Tetszőleges mennyiséget átöntünk egy kisebb lábasba, amit ha szükségesnek érzünk tovább fűszerezhetünk, ugyanis ez lesz a levesünk. Főzünk mellé finom levestésztát, a húst lefejtjük, és a zöldségekkel együtt tálaljuk.

8. A többi lé lesz az alaplé. Ennél fontos, hogy igyekezzünk hirtelen lehűteni, és ha egy-két napon belül szeretnénk felhasználni, akkor mehet egy kancsóban a hűtőbe, ha nem, akkor kisebb adagokban a fagyasztóba. Amikor pedig szükség van rá, csak kik kell kapnunk onnan.

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák