Még a szemfüles aprónépnek sem fog feltűnni benne a jó adag cukkini, ellenben a süti tésztája nagyon laza és könnyed, piskótaszerű lesz, annak ellenére, hogy egy egyszerű kevert tésztáról van szó. Nagyon finom, nem túl édes, és jó kakaós.
Nyakon csorgathatjátok csokoládéval, nálunk az volt a kívánság, és színes cukorkák is kerülhetnek a tetejére…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– fél kg zsenge cukkini lereszelve (60-70 dkg nagyjából hámozás előtt)
– két és fél bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
– 3 tojás
– 1 bögre cukor (nálam ezúttal barna cukor került bele, 16 dkg)
– szűk fél bögre holland kakaópor (kb. 5-6 dkg)
– fél kocka puha, olvadt vaj (5 dkg)
– 1 teáskanál sütőpor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1-2 teáskanál vanília kivonat (vagy két tasak vaníliás cukor, esetleg fél rúd vanília kikapart magjai)
Ha édesebben szeretitek, akkor több cukrot tegyetek bele, ha pedig nem szeretitek túl kakaósan, akkor kevesebb kakaóport használjatok! 🙂
Elkészítése:
1. A sütőt kapcsoljuk be, 160 fokra, alul-felül sütés programra, és hagyjuk melegedni, míg a tésztát elkészítjük.
2. A cukkinit meghámozzuk, majd lereszeljük.
3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, ezután a cukkinin kívül az összes többi hozzávalót hozzáadjuk, és homogénné keverjük. Legvégül fakanállal hozzáforgatjuk a lereszelt cukkinit is.
4. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába borítjuk, majd az előmelegített sütőben nagyjából hatvan perc alatt készre sütjük.
Ha nagyon barnulna a teteje, akkor egy alufóliát vagy sütőpapírt terítsünk rá, és süssük bátran tovább!
5. Ízlés szerint porcukorral megszórva vagy csokoládéval bevonva szeleteljük és tálaljuk.
Jó étvágyat! 🙂