KÍSÉRLET! Képzelj el egy édes, fortyogó epres vulkánt, omlós, vajas pitemorzsával! Nem elég csábító? Akkor dobj még rá egy jéghideg gombóc igazi, vaníliafagylatot, kanalazz bele, és próbáld a szemeidet nyitvatartani, sóhajtás nélkül…
Ha egy nagyon gyors, mégis lenyűgöző desszerttel szeretnéd elkápráztatni a családot vagy a vendégeket, ez egy tökéletes választás. Össze lehet előre készíteni, és míg megeszitek a főételt vagy lefőzitek a kávét, elfortyog magában a sütőben, és máris tálalhatjátok! Nem lesz panasz!
Írd meg, hogy sikerült a kísérlet!
Hozzávalók, 6 kisebb szufléformányi adaghoz:
A mérce a 2,5 dl-es bögre! 🙂
- kb. 70 dkg eper mosva, negyedelve
- 1 csapott evőkanál keményítő
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- 1 csipet sütőpor
- 1 bögre fehér finomliszt (13 dkg)
- 10 dkg vaj
- negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
Elkészítése:
- A megmosott, negyedekre vágott, szár nélküli epret megszórjuk az étkezési kemyényítővel és a fél bögre kristálycukorral.
- Összekeverjük, majd félretesszük, míg elkészítjük a morzsát.
- A felkockázott hideg vajat, a liszttel, a csipet sütőporral és a negyed bögre cukorral elmorzsoljuk. Csak elmorzsoljuk, nem tésztává gyúrjuk, csak morzsát készítünk!
- Kisebb hőálló tálkákba osztjuk az epret úgy, hogy színűltig legyenek, hiszen azt szeretnénk, hogy kibugyogjanak a formából, és ilyen mutatósan tudjuk őket tálalni! 🙂
- A tetejüket megszórjuk a morzsával úgy, hogy mindegyikre nagyjából ugyanannyi morzsa jusson.
- Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kis crumble-jeinket, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, nagyjából 30-35 perc alatt készre sütjük őket. Forrón tálaljuk, fagyival, tejszínhabbal vagy csak úgy!