Így készül:
A mini sajttorta
A sajttorta az egyik kedvenc édességem! Minden formában szeretem, sütve, sütés nélkül, nagyba és persze így kicsiben is hatalmas sikert aratott nálam, hát még a gyerkőceim körében. Egy nagyon egyszerű, mégis nagyon mutatós desszertről van szó, ami az eperszósszal a tetején egyszerűen varázslatos és abbahagyhatatlan!
Itt videón is megtekinthetitek az elkészítését:
Hozzávalók:
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
12 darab mini sajttortához:
- 15 dkg zabfalat
- 5 dkg olvasztott vaj
- 400 g krémsajt (Philadelphia)
- háromnegyed bögre kristálycukor (10 dkg)
- fél citrom leve
- 2 tojás
- 2 evőkanál tejföl
Az eperszószhoz:
- 60 dkg eper, négyfelé vágva
- fél-háromnegyed bögre cukor (8-12 dkg körül, édesebb epernél elég a fél bögre)
- 1 púposabb evőkanál étkezési keményítő
- fél-egy citrom leve (ki mennyire szereti savanykásan)
- szűk fél bögre víz (0,6 dl)
Elkészítése:
1. Lépés
A kekszet késes aprítóval összetörjük, majd összekeverjük az olvasztott vajjal.
2. Lépés
Kibélelünk egy muffinsütő tepsit kapszlikkal. (Itt a sima, mezei, fehér muffinkapszlit kell használni, a fodros szélűt, nem a kosárka szélűt, amit a muffinokhoz használtunk, ha jól emlékszem, akkor tettem be párat), majd a mindegyikbe egy evőkanálnyi morzsát teszünk. Ha marad, akkor elosztjuk őket a formákban. Keresünk, egy nagyjából akkora aljú poharat, mint a mélyedéseink, és azokkal szépen lenyomkodjuk, eligazgatjuk a morzsát.
3. Lépés
Ezután a sajttorta hozzávalót keverjük össze. Először a krémsajtot a cukorral, majd mehetnek a tojások, a tejföl és a citromlé.
4. Lépés
Fagyis kanállal szétosztjuk a sajtkrémet a muffinsütő mélyedéseiben, majd a pulthoz ütögetjük őket, hogy nagyjából elterüljenek. Színültig kell, hogy legyenek, szinte az összes bele fog férni, talán egy evőkanálnyi maradt nekem ki! 😊
5. Lépés
160 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, 15 perc alatt készre sütjük őket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni!
6. Lépés
Az eprek szárát leszedjük, megmossuk, majd negyedekre vágjuk őket.
7. Lépés
Az epret, a citromlevet és a cukrot összekeverjük, majd fél órát állni hagyjuk.
8. Lépés
Ezután 5-10 percig forraljuk, közepes hőfokon. Fortyogjon, ne csak gyöngyözzön, meg kell puhulnia az epernek. Közben a keményítőt elkeverjük a fél bögre vízben, majd kisebb adagokban hozzáadjuk az eperszószhoz. Közben kevergessük habverővel vagy fakanállal, és addig főzzük, míg szépen, be nem sűrűsödik, ez mindössze néhány perc, nem kell túlfőzni, a végleges sűrűségét akkor fogja elérni, mikor kihűl.
9. Lépés
Hagyjuk kihűlni ezt is, tehát a legcélszerűbb az eperszósz készítésével indítani, akár már egy vagy több nappal előbb is megcsinálhatjátok, hiszen eláll a hűtőben!
10. Lépés
Az eperszószból egy-két kanálnyi elsimítunk a tortácskák tetején tálaláskor, és ízlés szerint díszítjük!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂