Barion Pixel

Klasszikus almás pite

Remélem, hogy szeretni fogjátok ezt a klasszikus, ínycsiklandó almáspitét, amibe gazdagon kerül a forró, édes almából, és amit egy mennyei, omlós pitetésztába zárunk, végül ilyen szépen kicsinosítunk.

Az almáspite minden évszakhoz illik, mert hidegen is nagyon finom egy gombóc fagyival, de a legjobban az ősz és a tél áll neki, mert egy igazi fahéjas forró finomság, ami képes átmelegíteni egy hideg, fáradt napon. Így mehetnek rá díszítés gyanánt hulló levelek vagy karácsonyi formák.

Nagyon-nagyon finom sütemény, és olyan bensőséges, meghitt elkészíteni, ahogyan fest is a képeken. Igazi mesekönyv lapjaira illő kis történet.

A tésztához:

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 30 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál só
  • másfél evőkanál cukor
  • fel bögre jéghideg víz (1,25 dl)

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • fél bögre nádcukor (8 dkg)
  • 1 citrom leve
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szerecsendió
  • a tetejére 1 tojássárgája + 1 evőkanál
    tej
  • nádcukor a szóráshoz

Elkészítése:

  1. A lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük, majd egy késes aprítóba tesszük. Rákockázzuk a hideg vajat, a zsírt, és egy-két perc alatt az aprítóval morzsásra aprítjuk. Ekkor hozzáadjuk a jéghideg vizet, és ezt addig keverjük, míg nagyjából homogén nem lesz a tészta. Ez is csupán egy-két percet vesz igénybe.
  2. Ha nincs késes aprítónk, akkor kézzel is gyúrhatjuk a tésztát. Fontos, hogy nem szabad a pitetésztákat túldolgozni. Morzsoljuk el a lisztes keverékben a vajat, a zsírt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk hozzá a vizet. Frissen tartó fóliába csomagolva tegyük bea hűtőbe, majd pihentessük fél-egy órát. Egy 23-26 centiméter átmérőjű, piteformát kivajazunk. A tészta bő felétlisztezett felületen a piteformákhoz igazítva körlappá kinyújtjuk, a másik felét hűtőbe tesszük. Vigyázat, a peremet is kalkuláljuk bele a méretezésbe a nyújtás során.
  3. Picit meglisztezzük a tészta tetejét, feltekerjük a sodrófánkra, majd óvatosan a piteformánkba helyezzük. Eligazgatjuk a tésztát, majd a forma tetején finoman végig görgetjük a sodrófát, hogy a felesleges tésztarészeket levágjuk, és az alját megszurkáljuk egy villa segítségével. Hűtőben pihentetjük ezt is, míg elkészül a töltelékünk.
  4. Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Ezután összekeverjük a cukorral, a citromlével, keményítővel, fahéjjal, olvadt vajjal, sóval és egy csipet szerecsendióval. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a piteformánkban, majd a megmaradt tésztát kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle, amivel betakarjuk majd a piténket. Én levélkeformával raktam körbe.
  5. Ezután lekentem egy tojássárgája és egy evőkanál tej keverékével, majd alaposan megszórtam nádcukorral. 200 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon 20 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 180 fokra, és további negyven percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor helyezzünk rá alufóliát vagy sütőpapírt. Csak rátesszük, nem kell ráhajtogatni!
  6. Forrón nem lehet szépen szeletelni, levesesebb, de naggyon finom! Mikor kihűl, akkor már szép kis szeleteket lehet vágni belőle, akkorra megszilárdul.

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

A pitesütő-tálat a Skandi Trendnél vásároltam.

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák