Adjatok esélyt a sós-karamellának!
Én mindig egy kicsit ódzkodtam a só + karamella párosítástól, és mekkora hiba volt. Meg sem tudnám már enni só nélkül, de komolyan! Annyira kell mellé ez a pici sós íz, hogy igazán kiemelje a karamellát, ne legyen émelyítően édes. Persze ki is hagyhatjátok a sót, és lesz sima karamell-likőrötök, de azért egyszer az életben legalább próbáljátok ki sóval is.
De visszakanyarodva a kis likőrünkhöz, készítsétek el, mert ezt a selymes, sima, mennyei karamellás, bourbon vaníliás italt kár lenne kihagyni! Sóval vagy anélkül, de próbáljátok ki, sikere lesz!
A recept mellé találtok szépséges, letölthető receptet, amit csak ki kell nyomtatnotok, illetve nyomtatható, gyönyörű címkéket, matricákat, amik még ünnepibbé teszik ezt az amúgy is mutatós italocskát.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- két és fél bögre kristálycukor (40 dkg)
- 5 dkg vaj
- 1 tubus sűrített tej (170 g)
- két bögre főzőtejszín (5 dl)
- 1 bögre 35% -os habtejszín (2,5 dl)
- két-három teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliapaszta, esetleg
- aroma
- 1 csapott teáskanál só
- másfél-2 bögre Whisky, esetleg rum vagy vodka (3,7-5 dl)
Elkészítése:
- A cukrot egy kisebb fazékban karamellizáljuk, vagyis kis fokozaton, kevergetés mellett addig melegítjük, míg aranyszínű folyammá nem olvad.
- Húzzuk félre a tűzről, hagyjuk két-három percig állni, majd adjuk hozzá a vajat, és tegyük vissza kis fokozaton melegedni. Ha
a vaj felolvadt, és homogén lett a masszánk, akkor ismét félrehúzzuk, és ismét várunk egy-két percet. Ekkor lassan, kicsi adagokban csorgassuk hozzá a tejszíneket, valamint a sűrített tejet, nagyon óvatosan, mert forró gőz csaphat fel. Addig melegítsük
tovább, míg a karamell fel nem oldódik, közben adjuk hozzá a vaníliát, valamint a sót. - Ha minden szép homogén, akkor vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk langyosra hűlni.
- Keverjük hozzá a Whisky-t, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Tárolás: Ha van lehetőségünk hűvös helyen, de nem hűtőszekrényben tárolni, akkor az a legjobb megoldás. Hűtőben kicsit
besűrűsödhet, de szobahőmérsékleten szépen visszanyeri a megfelelő állagát. Tehát érdemes szobahőre helyezni egy-két órával
fogyasztás előtt. Egyébként nem lesz vele semmi probléma, ha több órát eltölt a hűtőn kívül, mert mondjuk vendégeink vannak.
Utána mehet vissza a hűtőbe, ahol egy-két hétig eláll!
És, hogy igazán szép és ünnepi legyen minden, kattintsatok IDE, ahol megtaláljátok a cuki kis címkéket és a nyomtatható, ajándékozható receptet is: https://rupanerkonyha.hu/sos-karamell-likor-cimkek/