Barion Pixel

Zöldfűszeres olajok

Ha olaszos olajra vágytok, akkor használjatok oregánót, bazsalikomot és kakukkfüvet, mehet hozzá szárított paradicsom.
Ez tökéletes alapja lesz a bolognai mártásnak, paradicsomsalátának, szószoknak, mint például a pizzaszósznak, de még a pizzatésztába is mehet. A másik olaj, ami még nagyon fi nom, az a karácsonyi kacsához való rozmaringos, kakukkfüves, zsályás, mustármagos változat, amit vékonyra szeletelt naranccsal dobhattok fel még jobban!
De kísérletezzetek bátran, és alkossátok meg a kedvenc zöldfűszereitekből a Nektek való, személyre szabott olajotokat.
Jó tanács: Itt is inkább az étolajat preferálom – sokkal jobban átveszi az ízeket és sokkal szebben is mutat – mint az olívát, de ettől függetlenül használjátok nyugodtan, csak itt se felejtsétek el, citrus ne kerüljön bele.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

  • 1 bögre étolaj (2,5 dl)
  • egy csokornyi zöldfűszer
  • 2-3 evőkanál szárított fűszer (két-háromféle legyen, mindből egy-egy kanállal)
  • 1 teáskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma vagy egy teáskanál
  • szárított fokhagyma esetleg aszalt paradicsom egyben vagy
  • apróra vágva

Elkészítése:

  1. A fokhagymagerezdeket egy kés lapjával összenyomjuk, majd meghámozzuk, és beledobáljuk egy kisebb befőttes-vagy csatosüveg aljába.
  2. Ezután ráöntjük az olajat, majd beleszórjuk a sót és a szárított fűszereket, elkeverjük, majd beletömködünk annyi zöldfűszert,
    amennyi csak belefér. Fontos, hogy a zöldfűszereket megmosva, és alaposan megszárítva tegyük az üvegbe, ne legyen vizes vagy nedves, mert az veszélyeztetheti az olajunk eltarthatóságát!
  3. Az üveget lezárjuk, majd egy-két hétre félretesszük. Mehet a konyaszekrénybe, konyhapultra, spájzba, hűtőszekrénybe, vagy
    ahová szeretnétek.
  4. Két hét múlva csodálatos illata és íze lesz, innentől már felhasználható, de tovább is érlelhetitek, csak annál fi nomabb lesz!
    Felhasználás előtt csinosabb üvegbe vagy olajtartóba öntjük őket.

És, hogy igazán szép és ünnepi legyen minden, kattintsatok IDE, ahol megtaláljátok a cuki kis címkéket és a nyomtatható, ajándékozható receptet is: https://rupanerkonyha.hu/zoldfuszeres-olajok-cimkek/

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!