Szuflét készíteni nem ördöngősség, és az eredmény egy könnyed, látványos, igazi francia desszert. Mi vaníliásan készítjük most el. Nagyon jól állnak a forró gyümölcsök, öntetek!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 1 evőkanál puha vaj (14 g)
- 1 evőkanál liszt (10 g)
- fél bögre forró tej (125 ml)
- fél teáskanál vanília kivonat
- 2 púpos evőkanál porcukor (40 g)
- 2 tojás
- 1 csipet só vaj és kristálycukor a formák kikenéséhez, és porcukor a sütemény megszórásához
Elkészítése:
- A formáinkat kikenjük vajjal, és jól megszórjuk őket belül kristálycukorral úgy, hogy mindenhová jusson. A vajat felforrósítjuk, félrehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a lisztet egy fakanál segítségével, majd lassú tűzön melegítjük 1 percen keresztül. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a felforrósított tejet is, és gyorsan csomómentesre keverjük egy habverővel, majd közepes fokozaton addig melegítjük, míg el nem kezd forrni, bugyborékolni. Félrehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a vaníliát, valamint a csipet sót.
- Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét, majd a tojássárgákat keverjük egyenként a meleg mártásunkhoz. A tojások fehérjét kezdjük el turmixgéppel közepes fokozaton verni. Mikor már szépen kifehéredett, és félkemény hab lesz belőle, akkor adjuk hozzá kisebb adagokban a cukrot, és verjük addig, míg fényes, olyan kemény hab nem lesz, hogy megáll a habverőn.
- Végül óvatosan forgassuk a habot a tojássárgás keverékünkhöz, majd osszuk szét a tésztát egyenlően a négy kis szufl é-formában (ramekin-formában) vagy négy kisebb csészében. A hüvelykujjunkat körbe-körbe végig húzzuk a szufl ék szélén, hogy még szebb legyen a végeredmény, és könnyebben növekedhessenek.
- 200 fokon sütjük őket 12-15 percig, alul-felül sütés programon. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje, és gyönyörű világos az oldala. Egy tányérra tesszük őket, meghintjük a tetejüket porcukorral, és gyorsan szervírozzuk, még forrón, mielőtt összeesne.
Receptért köszönet az Eugenie Kitchen-nek!