Amiért ezt a kiflit nagyon fogjátok szeretni az azért lesz, mert nagyon finom még másnap is, nem szikkad meg és a héja is ropogós, fényes marad.
Rendkívül kapós is, hisz ki ne szeretné a pille kis sós kifliket?
Ezeket a kifliket is a tiki nudl-ból készítjük!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 32 darab apró kiflihez, vagy 16 közepes méretűhöz:
- 4 bögre fehér finomliszt (fél kg)
- 2 dkg élesztő
- másfél bögre langyos tehéntej (3,75 dl)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 kisebb tojás
- 1 púpos evőkanál sertészsír
- 2 teáskanál só
A tetejére:
- 1 tojás felverve
- só, köménymag
A rétegekbe:
- 2-3 evőkanál olvasztott zsír
Elkészítése:
- Egy bögre langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, belekeverjük a sót, ráütjük a tojást, rákanalazzuk a zsírt, majd ráöntjük az élesztős tejet, valamint a megmaradt langyos tejet, és alaposan kidagasztjuk a tésztát géppel vagy kézzel. Lágy,de nem ragadós tésztát kell kapnunk! ha száraz, akkor adjunk hozzá még tejet, ha ragacsos, akkor pici lisztet!
- Letakarva vagy kelesztőtálban a kétszeresére kelesztjük, majd négy egyenlő részre vágjuk.
- Enyhén lisztezett deszkán, nyújtsuk őket egyenként olyan vékony körlappá, amennyire csak tudjuk, majd mindegyiket vágjuk fel nyolc-nyolc szeletre, melyekből egyenként csavarjunk csinos kis kifliket. Csavarás előtt kenjük meg őket olvasztott zsírral. A hosszabb végüknél fogva kezdjük el tekerni őket, közben ügyeljünk arra, hogy a tenyerünk külső élével kifelé sordorjuk a kifliket, hogy szép csücskük legyen!!
- Lehet a tésztát csak kétfelé venni, akkor nagyobb kiflijeink lesznek, nem aprók!
- Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk húsz percet pihenni, kenjük meg a tetejüket a felvert tojással, szórjuk meg sóval és kömyénymaggal, majd süssük őket szép aranyszínűre, 190 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés programon.
Jó étvágyat!