Csodálatosan könnyű, pille tésztával, teljes kiőrlésű lisztből!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók 2 közepes méretű pizzához:
- másfél bögre teljes kiőrlésű liszt (24 dkg)
- fél bögre rétesliszt (8 dkg)
- 1 bögre langyos víz (2,5 dl)
- 2 evőkanál olíva-vagy étolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag porélesztő (7g) vagy 2,5 dkg friss
- tetszőlegesen fűszerek, el is hagyható a fokhagymapor nagyon feldobja, esetleg oregánó)
A szószhoz:
- 1 evőkanál olíva vagy étolaj
- 1 pici konzerves sűrített paradicsom
- 1 csapott evőkanál kristálycukor
- 1 nagy csipet só
- 1 mokkáskanál fokhagymapor
- 1 csapott teáskanál olasz fűszerkeverék
+ sajt és tetszőleges feltétek
Elkészítése:
1. Az egy bögre meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot. Gyakorlatilag belekeverjük. Ha friss élesztőt használunk, picit futtassuk fel!
2. A többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze a tésztát géppel vagy kézzel. Ha nagyon ragadna a tészta, akkor adjunk hozzá még lisztet, ha száraz lenne, akkor még egy pici vizet!
3. Fedjük le konyharuhával vagy tegyük kelesztőtálba, és míg elkészítjük a szószt és a feltéteket, hagyjuk pihenni!
4. A szószhoz hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a paradicsomot, a cukrot és afűszereket, majd forraljuk össze. Reszeljük le a sajtot és vágjuk össze a feltéteket.
5. A sütőt melegítsük elő 210 fokra.
6. A tésztát vágjuk ketté, nyújtsuk őket vékony körlapokká, majd helyezzük őket sütőpapírral beborított gáztepsire.
7. Kenjük meg szósszal, tegyünk rá ízlés szerint feltéteket, majd hintsük meg reszelt sajttal.
8. Nagyjából 15-18 perc alatt süssük őket készre!
Jó étvágyat! 🙂