Augusztus 29: A Chop Suey világnapja!
A Chop Suey az egyik legkedveltebb kínai wok-étel, így nem véletlenül, hogy külön világnapot kapott, ami éppen ma van.
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel, aminek az alapját a szódabikarbónától puha, omlós csirkemell adja esetünkben, és mellé telis-tele van színes, roppanós zöldségekkel.
A Chop Suey elnevezés apró falatokat, apróságokat jelent, ami a mi esetünkben: csirkemell, színes paprika, sárgarépa gyufára vágva, mungóbab csíra, gomba, sok hagyma és fokhagyma, jázmin rizzsel körítve. Ezek közül bármelyik elhagyható, tetszőlegesen cserélhető, a gyorsaság kedvéért pedig fagyasztott wok-zöldség keverékből is elkészíthető. Az arányok, hozzávalók nincsenek kőbe vésve, számos verziója kering a világban, alakítsátok ti is kedvetekre!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊
Hozzávalók:
- fél kg kicsontozott csirkemell
- 3 evőkanál étolaj
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 4 gerezd fokhagyma zúzva, összenyomva vagy reszelve
- 2 fej vöröshagyma
- 3 közepes méretű sárgarépa
- 3 színes paprika
- 1 bögre konzerves gomba
- 1 bögre konzerves mungóbab csíra
A szószhoz:
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1-2 teáskanál szezámmag olaj
- 1 teáskanál fehérbors
- 1 teáskanál só
- 1 bögre víz
A tálaláshoz:
- rizs
Elkészítése:
- A csirkemelleket szeljük vékony csíkokra, majd forgassuk össze alaposan a szódabikarbónával és tegyük félre. Ez az eljárás csodásan meg fogja puhítani a húst.
- Egy kisebb tálkában keverjük össze a szósz hozzávalóit, majd azt is tegyük félre.
- A zöldségeket készítsük elő: a hagymát pucoljuk meg, felezzük el, és vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát zúzzuk össze héj nélkül, a sárgarépát is tisztítsuk meg a héjától, és vágjuk gyufaszálnyi csíkokra. A paprikákat csumázzuk ki, és szeleteljük vékony csíkokra. A gombát és a mungóbab csírát csepegtessük le!
- Egy wokban vagy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd dobjuk rá a vékonyra szeletelt hagymát, a fokhagymát, és egy-két percig hagyjuk pirulni. Tegyük rá a csirkemellet is, és azt is hagyjuk kifehéredésig pirulni.
- Ezután dobjuk rá a zöldségeket és a gombát is, majd pirítsuk további egy percig.
- Öntsük fel a szósszal, és főzzük addig, míg a zöldségeink a kívánt állagúra nem puhulnak. ne főzzétek túl őket, kicsit harsogósabban, enyhén roppanósan a legjobb!
- Forró rizzsel tálaljátok!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További keleti recepteket itt találsz: