A leglágyabb krumplis gombóctészta Hartáról, méghozzá forró kakaós-meggyes töltelékkel!
A mérce a a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 1,5 kg krumpli
– 1 mokkáskanál só
– három és fél bögre fehér finomliszt (45 dkg)
– 1 púpos evőkanál zsír (6 dkg)
– 1 tojás
Morzsához:
– 1 púpos fakanál zsír (8 dkg) vagy szűk fél bögre étolaj (1,2 dl)
– három és fél bögre zsemlemorzsa (bő 20 dkg)
+ fél bögre kristálycukor (8 dkg) elkeverve 1 evőkanál kakaóporral
+ meggy kb. fél kg
Elkészítése:
1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. Én egy evőkanál sót tettem a főzővízbe.
2. A megfőtt krumplit leszűrjük, a főzővizet pedig félretesszük, abban fogjuk főzni a gombócainkat! A krumplit megsózzuk egy mokkáskanál sóval, krumplinyomón áttörjük, vagy a nyeles krumplinyomóval összetörjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben összekeverünk fél bögre kristálycukrot egy evőkanál kakaóporral, és elkészítjük a morzsánkat. Forró olajon, lassú tűzön, folyamatos( folyamatos!) kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ne hagyjuk ott egy pillanatra sem, mert nemegyszer sikerült lekozmálnom egy óvatlan pillanat miatt.
3. Ezután a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk, és lisztezett deszkán, folyamatos lisztezés mellett kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztát, majd körülbelül 10*10-es négyzetekre vágjuk. Ha a tészta darabos, és szétesik nyújtás közben, akkor dolgozzunk hozzá még lisztet, mert a krumplik nem egyformák, előfordulhat, hogy több lisztet vesz fel némelyik. Lágynak kell lennie, sőt picit ragacsosnak is, akkor lesz finom és nem beton 🙂
4. A négyzetekre 3-4 szem meggy kerül. Ezeket a négyzetek közepére helyezzük, jól megszórjuk őket kakaós cukorral, majd a négy csücsküket összefogva gombócokat formázunk belőlük. Ügyeljünk rá, hogy ne nyomkodjuk közben össze!
5. Ezután a gombócokat lobogó forró vízben kifőzzük. A víz ugye a krumpli főzővíze, amihez hozzákeverünk még 2-3 liter vizet! Egyszerre csak hat gombócot főzzünk, és onnantól számolva, hogy feljöttek a víz tetejére, kb. 4 percig főzzük őket.
6. Míg fő az első adag, addig egy nagyobb tálba, fazékba átszedjük a morzsát, majd ebbe hempergetjük a gombócainkat közvetlenül a kiszedés után.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További gombócrecepteket itt találsz: