Ha el szeretnénk kápráztatni a családot vagy a vendégeket, akkor ezek a két ujj közé csippenthető, klasszik bajor perec tésztából készült ropogós falatok bizony kitesznek magukért! A ráadás pedig a fűszeres, selymes, meleg, sajtos mártogatós, amihez egyebet nem is kell hozzáfűzni.
Készítsétek el: egyszerű kelt tészta egy kis csavarral, a sajtszósz pedig végképp nem ördöngősség!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A perechez:
- 4 – 4 és fél bögre fehér finomliszt (50-56 dkg)
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- 1 bögre langyos víz (2,5 dl)
- fél kocka élesztő (2,5 dkg)
- 1 teáskanál kristálycukor
- 2 evőkanál vaj vagy margarin felolvasztva (4 dkg)
- 1 teáskanál só
+ egynegyed bögre (40 g) szódabikarbóna
+ 4 bögre víz (1 l)
+ durva szemű só a szóráshoz
A fűszeres, sajtos mártogatóshoz:
- 6 dkg vaj
- negyed bögre fehér finomliszt (30 g)
- 2 bögre tej (5 dl)
- 25 dkg cheddar sajt
- fél-egy teáskanál só
- fél mokkáskanál bors (legszebb a színes, de bármilyen jó lehet)
- ízlés szerint chili-pehely
Készíthettek csak fél adagot is a mártogatósból, mert elég kiadós!
Elkészítése:
- Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd lágy, rugalmas, de nem kemény tésztát dagasztunk belőle a többi hozzávalóval. Ha nagyon ragad, pici lisztet, ha száraz, akkor pici tejet adunk hozzá.
- Hagyjuk a tésztát meleg helyen, letakarva nagyjából 30 percig kelni.
- Közben készítsük el a mártogatóst:
Egy kisebb nyeles lábasban olvasszuk fel a vajat, közepes lángon, majd szórjuk rá a lisztet, amit keverjünk vele alaposan össze, és 1-2 perc főzés és folyamatos kevergetés közben hagyjuk besűrűsödni. Kézi habverő a legmegfelelőbb eszköz erre! - Ezután öntsük hozzá lassan, kisebb adagokban, folyamatos keverés mellett a tejet, és főzzük további öt percig, míg be nem sűrűsödik. Persze kevergetni, kevergetni közben is!
- Most jön a fénypont: tegyük bele a csodás cheddar sajtunkat, és gyönyörködjünk benne, ahogy beleolvad a mártásunkba!
- Adjuk hozzá a fűszereket is, és közben kóstolgassuk, ízesítsük az tetszésünknek legmegfelelőbben!
- Ha nem rögtön használjuk fel, akkor helyezzünk a tetejére azonnal, még forrón frissentartó fóliát, hogy ne bőrösödhessen be. Hagyjuk kihűlni, majd irány a hűtő, így 4-5 napig fogyasztható lesz.
- Tálalás előtt mikróban fel tudjátok melegíteni, átkeverés után pedig gyönyörű, csomómentes lesz!
- A tészta pihentetése után folytassuk, ahol abbahagytuk! A sütőt melegítsük elő 200 fokra alul-felül sütés programon. A tésztát osszuk hat egyenlő részre. Két lemeztepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- A darabokat fedjük le, hogy ne száradjanak ki a nyújtási procedúra során. Egyenként vegyük ki a darabkákat, és sodorjuk ki őket jó hosszúra, kb. 50 centiméterre, majd a rudakat vágjuk 4-5 centiméteres darabkákra.
- Forraljunk 4 bögre vizet egy alacsonyabb falú lábasban, egyharmad bögre szódabikarbónával.
- Gyöngyözve, lassan forralva fürdessük meg a falatkákat. Hatosával mehetnek a vízbe, ahol nagyjából 20-30 másodpercnyi időt fognak tölteni, közben egyszer-kétszer meg is fordítjuk őket egy lyukacsos szűrőkanál segítségével. Tilos több időt fürdőztetni őket, különben megfőne, és folyós lenne a közepük!
- Mikor kiemeljük, azonnal a sütőpapírra kell, hogy kerüljenek a helyükre.
- Amint elkészült az első tepsi, megszórjuk a még ragacsos perecfalatokat durva szemű sóval, majd irány a sütő, ahol szép barnára sütjük őket, körülbelül 15 perc alatt. Míg sülnek addig a többi adaggal is így járunk el. Ha elkészültek, akkor rácson hagyjuk hűlni. Persze nem sokáig, mert forrón ám a legfinomabb! A mártogatósunkkal tálaljuk!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További perec illetve mártogatós receptjeim: