Barion Pixel

Sörperec falatkák, fűszeres sajtos mártogatóssal bögrésen

Ha el szeretnénk kápráztatni a családot vagy a vendégeket, akkor ezek a két ujj közé csippenthető, klasszik bajor perec tésztából készült ropogós falatok bizony kitesznek magukért! A ráadás pedig a fűszeres, selymes, meleg, sajtos mártogatós, amihez egyebet nem is kell hozzáfűzni.

Készítsétek el: egyszerű kelt tészta egy kis csavarral,  a sajtszósz pedig végképp nem ördöngősség!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A perechez:

  • 4 – 4 és fél bögre fehér finomliszt (50-56 dkg)
  • fél bögre langyos tej (1,25 dl)
  • 1 bögre langyos víz (2,5 dl)
  • fél kocka élesztő (2,5 dkg)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 evőkanál vaj vagy margarin felolvasztva (4 dkg)
  • 1 teáskanál só

+ egynegyed bögre (40 g) szódabikarbóna

+ 4 bögre víz (1 l)

+ durva szemű só a szóráshoz

A fűszeres, sajtos mártogatóshoz:

  • 6 dkg vaj
  • negyed bögre fehér finomliszt (30 g)
  • 2 bögre tej (5 dl)
  • 25 dkg cheddar sajt
  • fél-egy teáskanál só
  • fél mokkáskanál bors (legszebb a színes, de bármilyen jó lehet)
  • ízlés szerint chili-pehely

Készíthettek csak fél adagot is a mártogatósból, mert elég kiadós!

Elkészítése:

  1. Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd lágy, rugalmas, de nem kemény tésztát dagasztunk belőle a többi hozzávalóval. Ha nagyon ragad, pici lisztet, ha száraz, akkor pici tejet adunk hozzá.
  2. Hagyjuk a tésztát meleg helyen, letakarva nagyjából 30 percig kelni. 
  3. Közben készítsük el a mártogatóst:
    Egy kisebb nyeles lábasban olvasszuk fel a vajat, közepes lángon, majd szórjuk rá a lisztet, amit keverjünk vele alaposan össze, és 1-2 perc főzés és folyamatos kevergetés közben hagyjuk besűrűsödni. Kézi habverő a legmegfelelőbb eszköz erre!
  4. Ezután öntsük hozzá lassan, kisebb adagokban, folyamatos keverés mellett a tejet, és főzzük további öt percig, míg be nem sűrűsödik. Persze kevergetni, kevergetni közben is!
  5. Most jön a fénypont: tegyük bele a csodás cheddar sajtunkat, és gyönyörködjünk benne, ahogy beleolvad a mártásunkba! 
  6. Adjuk hozzá a fűszereket is, és közben kóstolgassuk, ízesítsük az tetszésünknek legmegfelelőbben!
  7. Ha nem rögtön használjuk fel, akkor helyezzünk a tetejére azonnal, még forrón frissentartó fóliát, hogy ne bőrösödhessen be. Hagyjuk kihűlni, majd irány a hűtő, így 4-5 napig fogyasztható lesz. 
  8. Tálalás előtt mikróban fel tudjátok melegíteni, átkeverés után pedig gyönyörű, csomómentes lesz!
  9. A tészta pihentetése után folytassuk, ahol abbahagytuk! A sütőt melegítsük elő 200 fokra alul-felül sütés programon. A tésztát osszuk hat egyenlő részre. Két lemeztepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  10. A darabokat fedjük le, hogy ne száradjanak ki a nyújtási procedúra során. Egyenként vegyük ki a darabkákat, és sodorjuk ki őket jó hosszúra, kb. 50 centiméterre, majd a rudakat vágjuk 4-5 centiméteres darabkákra.
  11. Forraljunk 4 bögre vizet egy alacsonyabb falú lábasban, egyharmad bögre szódabikarbónával. 
  12. Gyöngyözve, lassan forralva fürdessük meg a falatkákat. Hatosával mehetnek a vízbe, ahol nagyjából 20-30 másodpercnyi időt fognak tölteni, közben egyszer-kétszer meg is fordítjuk őket egy lyukacsos szűrőkanál segítségével. Tilos több időt fürdőztetni őket, különben megfőne, és folyós lenne a közepük!
  13. Mikor kiemeljük, azonnal a sütőpapírra kell, hogy kerüljenek a helyükre. 
  14. Amint elkészült az első tepsi, megszórjuk a még ragacsos perecfalatokat durva szemű sóval, majd irány a sütő, ahol szép barnára sütjük őket, körülbelül 15 perc alatt. Míg sülnek addig a többi adaggal is így járunk el. Ha elkészültek, akkor rácson hagyjuk hűlni. Persze nem sokáig, mert forrón ám a legfinomabb! A mártogatósunkkal tálaljuk!

Jó étvágyat! 

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További perec illetve mártogatós receptjeim:


Bajor perec

Pillekönnyű sajtos perec

Ínyenc csicseriborsó krém

Legfincsibb padlizsánkrém

Borsos, citromos, majonézes tonhalkrém

szeretettel ajánlom:

Kategóriák