Barion Pixel
  • facebook
  • Pinterest

Amellett, hogy csodaszép ez a tekercs, valami eszméletlenül finom is a puha piskóta a mák szemekkel, és a főzött, citromos krémmel, amivel megtöltjük!

Amiért pedig még jobban szeretjük: egy-két nappal a vendégvárás előtt kell elkészíteni, így szépen fogja várni a sorát a hűtőben.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 

Hozzávalók a piskótához:

  • 6 tojás
  • 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • kétharmad bögre kristálycukor (12 dkg)
  • negyed bögre egész mák (3 evőkanál)

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 tojássárgája
  • 2 citrom leve és lereszelt héja 
  • kétharmad bögre kristálycukor (10 dkg)
  • 1 közepes dobozos mascarpone (250 g)
  • háromnegyed bögre habtejszín (2 dl, nem felverve)

Tipp: 

A sütit egy-két nappal a tálalás előtt készítsük el, úgy lesz a legfinomabb, és könnyen szeletelhető!

Ha nem kezeletlen citromot használunk, akkor a héját ne reszeljük le, hanem használjunk bolti reszelt citromot, ami szintén nagyon finom és aromás, ráadásul még időt is spórolunk!

Elkészítése:

  1. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 180 fokra.
  2. Egy nagy gáztepsit, kb. 30*35 centiset, kibélelünk sütőpapírral.
  3. A tojások fehérjét lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor felét, amivel kemény habot verünk.
  4. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk, szép világosra, majd a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal belekeverjük.
  5. Hozzáadjuk a lisztet és a mákot, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
  6. Beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsinkbe, majd szépen elsimítjuk, igazítjuk a tetejét.
  7. Nagyjából 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
  8. Ha elkészült, akkor egy enyhén nedves konyharuhára borítjuk, hagyjuk így öt percet állni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, a hosszabbik felénél fogva feltekerjük, és hagyjuk így kihűlni. 
  9. Míg hűl, elkészítjük a krémünket.
  10. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, valamint a citrom levével és héjával, majd lassú tűzön forraljuk, folyamatos kevergetés közben, úgy nagyjából tíz percig, míg picit be nem sűrűsödik.
  11. Ezután belekeverjük a mascarpone-t is, majd félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
  12. Ha kihűlt, akkor mixerrel kihabosítjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.
  13. Ezután a krém bő háromnegyedét egyenletesen rákenjük a kitekert piskótánkra, majd ismét feltekerjük, ezúttal töltve! Lazán tekerjük, nem szabad kinyomni belőle a krémet! A hajtás alulra, vagy picit féloldalra kerüljön!
  14. A maradék krémmel szépen bevonjuk a tekercsünket, a tetejét megszórjuk egész mákszemekkel, vagy ízlés szerint díszítjük, majd búrával letakarva a hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára, de ha lehet, egy napra, addigra szuperül szeletelhető lesz! Mindenképp tegyetek rá valamit, hogy át ne vegye a hűtőből az ízeket!

Jó étvágyat! 😊

A krém receptjét ITT találtam, köszönöm szépen!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Citromkrémes mákos rolád
  • facebook
  • Pinterest

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Pin It on Pinterest

Share This