A zserbó pohárkrém egy nagyon látványos desszert, nem mellékesen elég addiktív finomság. Mert ahogyan a süteménynek is, úgy jelen édesség esetében is nagyon jól áll egymásnak a dió, a rumos csokoládé és a selymes baracklekvár.
Elkészíteni pedig pofonegyszerű, két megoldást is mutatok rá a receptben, próbáljátok ki!
Az egyik lehetőség az-az, hogy ha zserbót süttök, akkor a levágott széleket használjátok fel, a másik, hogy híján a süticsücsköknek diót fogunk pirítani, majd keksszel összedarálni!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊
Hozzávalók:
- 1 tábla étcsokoládé (10 dkg)
- fél bögre tej (1,25 dl)
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 csipet só
- 2-3 teáskanál rumaroma
- 5-6 szelet zserbóvég vagy 5 dkg pirított, apróra vágott dió és 5dkg vajas keksz
- 3-4 kanál baracklekvár
Elkészítése:
- A zserbóvégeket késes aprítóban kicsit megpörgetjük, megdaráljuk, vagy egyszerűen nagyobb darabokra törjük villával!
- Ha nincs zserbóvégünk, akkor a diót megpirítjuk és nagyobb darabokra vágjuk, a kekszet pedig ledaráljuk, lereszeljük vagy összetörjük kisebb darabokra, ami szimpatikusabb!
- Két desszertes pohár aljába teszünk egy réteget a darált zserbóvégből, vagy: egy réteget a kekszből, majd egy réteget a dióból.
- Egy lábasban keverjük el a sót, a tejet és a keményítőt habverővel, majd kezdjük el takaréklángon addig melegíteni, folyamatos kevergetés mellett, míg el nem kezd besűrűsödni. Ekkor adjuk hozzá a darabokra tört csokoládét és a rum aromát, amivel főzzük egyneművé. Ez nagyon gyorsan megvan, ahogy elolvadt a csoki, gyakorlatilag meg is vagyunk.
- Ekkor kanalazzunk egy két evőkanálnyit a poharakba, csorgassunk rá baracklekvárt, majd folytassuk a rétegezést: jöhet a morzsalék, ismét csoki, ismét lekvár. A tetejére szórjunk egy kevés morzsalékot, és díszítsük ízlés szerint!
Jó étvágyat! 😊
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További diós receptjeim: