Barion Pixel

Fahéjas-mogyorós kekszecskék bögrésen

fahéjas mogyorós keksz

Ugye milyen szépek? És még milyen finomak! Vajasak, fahéjasak, megbolondítva pici kakaóval, tele kívül-belül mogyoróval, omlósak, igazi tea mellé való, ünnepi kekszek!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók:

  • két és negyed bögre fehér finomliszt (29 dkg)
  • háromnegyed bögre porcukor (kb. 10 dkg)
  • 20 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • fél bögre darált mogyoró (4 dkg)
  • fél teáskanál fahéj
  • egy teáskanál holland kakaó por
  • negyed-fél bögre durvára vágott mogyoró (kb. 5 dkg)

Elkészítése:

  1. A lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval, majd hozzágyúrjuk a vajat és a tojások sárgáit. Ha nagyon ragadna, akkor adjatok hozzá még lisztet!
  2. Háromfelé vesszük, és három golyót formálunk belőlük. Az egyik tésztagolyóba belegyúrjuk a darált mogyorót, a fahéjat és a kakaót, ez lesz a barna csík a csigában, a másik kettő fehér marad.
  3. A tésztagolyókat lefedve vagy frissen tartó fóliába csomagolva betesszük egy-két órára a hűtőbe.
  4. Ezután jön a nyújtás. Lisztezett frissen tartó fólián kinyújtjuk az első fehér tésztagolyót,  téglalap alakúra, kb. 3 mm vastagságúra, közben folyamatosan lisztezzük. Én a fólia mindkét felét alágyűrtem a nyújtódeszkának. Ezután megkenjük tojásfehérjével a tetejét, majd ráhelyezzük a barna tésztalapunkat, amit kinyújtottunk, és rányomkodjuk. Itt fontos, hogy a barna picit legyen kisebb, mint a fehér tészta. Én itt a méretre vágott sütőpapíron nyújtás mellett döntöttem, mert azt tartom a legegyszerűbb megoldásnak. Ugyanúgy lisztezek, és mikor elkészült, akkor a sütőpapír segítségével egyszerűen ráfordítom a másik tésztára, majd lehúzom a sütőpapírról. Így tuti nem fog sem eltörni, sem szétszakadni.
  5. Ezt a lapot is lekenjük tojásfehérjével, és jöhet rá lezárásként egy világos tésztalap, amit szintén rányomkodunk!
  6. Most hosszára egy éles kés segítségével szépen elvágjuk a tésztánkat, amit két különálló roláddá tekerünk a hosszabbik felüknél fogva! Itt a frissen tartó fólia nagy segítségünkre lesz a feltekerésnél, és ne ijedjetek meg, ha itt-ott töredezik, reped, a végén lehet még hengergetni, míg szépen el nem simulnak ezek a hibák, amik egyébként még jól is mutatnak majd!
  7. Ezeket a tekercseket is megkenjük tojásfehérjével, majd belehengergetjük őket a durvára vágott, pirított mogyoróba.
  8. Ezután ismét egy órára hűtőbe tesszük, hogy majd szépen tudjuk szeletelni. Mehet 20 percre a fagyasztóba is, ha nagyon sietünk.
  9. Ha lehűlt, akkor fél centis szeletkékre vágjuk, sütőpapírra fektetjük a kekszeket, és 190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon nagyjából 10 perc alatt készre sütjük őket.

Jó étvágyat! 😊

A recept alapötlete ITT, köszönöm szépen! https://www.einfachmalene.de/murbe-nusskringel-platzchen-zu-weihnachten/

eszméletlenül finom

További mogyorós receptjeim:

Mini mogyorós kiflik

Házi mogyorókrém

Villám mogyorós pohárkrém

Mogyorós grillázsos linzersarkak

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák