Barion Pixel

Ünnepi borleves bögrésen

borleves

Ez az ünnepi borleves egy rendkívül finom, krémes, édes, narancsos, halványan forraltborra emlékeztető, kényeztető és elegáns előétel, amire a lágy habcsókgaluska helyezi fel a koronát.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók:

  • 2 bögre édes fehérbor (5 dl)
  • 2 bögre 100%-os narancslé (5 dl)
  • 1 bio narancs héja nagyon vékonyan szelve
  • 2 fahéj rúd
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1 bögre főzőtejszín
  • 2 tojás sárgája
  • negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
  • 2 csapott evőkanál liszt

+ 2 tojásfehérje és két evőkanál kristálycukor 

+ mazsola egy kevés borba beáztatva (már ha szeretitek a mazsolát, nálunk ez nem játszott)

Elkészítése:

  1. A mazsolát beáztatjuk kevés borban és félretesszük.
  2. A bort és a narancslevet felforraljuk a fahéjjal és a szegfűszeggel egy közepes méretű nyeles lábosban, majd félretesszük. Kulcsfontosságú, hogy ha lehetséges legyen nyele a lábasnak, hogy könnyebben tudjuk majd átszűrni, miközben a másik kezünkkel kevernünk kell majd a levest!
  3. Egy másik lábosban elkeverjük a tojások sárgáját negyed bögre cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, és kisebb adagokban a tejszínt is, amivel csomómentesre keverjük.
  4. Most kipecázzuk a fűszereket, narancshéjat, majd fogjuk a forralt borunkat, amit kisebb sugárban, egy szűrőn keresztül rácsorgatunk a tejszínes habarásunkra, amit közben egy habverővel folyamatosan keverünk, hogy ki ne csapódjon a tojás.
  5. Ha ezzel megvagyunk, még egy egy-két percig kevergetjük, biztos, ami biztos, majd a szűrőnkön keresztül visszaszűrjük az eredeti láboskánkba, hogy minden esetleges, apró csomócskától megszabaduljunk.
  6. Ezután visszatesszük a tűzre, és további 2-3 percig forraljuk közepes tűzön, hogy szépen besűrűsödjön.
  7. Ha elkészültünk, akkor elkészítjük a habgaluskát is. A tojások fehérjét lágy habbá verjük, majd kisebb adagokban, folyamatos turmixolás közben, kisebb adagokban hozzászórjuk a két kanál kristálycukrot, amivel kemény habbá verjük.
  8. Egy lapos tányérra evőkanálnyi halmokat teszünk, amit mikrohullámú sütő legnagyobb fokozatán 10-15 másodperc alatt hőkezelünk. Nem többet, nem akarjuk megfőzni, csak lágy habcsókot szeretnénk belőle!
  9. Ha elkészültünk mehet is a levesbe, néhány szem mazsolával egyetemben.

Jó étvágyat! 

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

borleves

További leves receptjeim:

Pikáns sütőtök krémleves

Selymes körtekrémleves

Krémes almaleves

Tejfölös sajtleves

Őszibarack krémleves

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák