Barion Pixel

Selymes, pikáns sajtkrémleves bögrésen

Selymes, krémes sajtlves, borssal, chillivel, ropogós pirítóssal: lélekmelengetően finom, és mindenki szereti!

3,5 l kelesztő

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csapott evőkanál fehér finomliszt
  • fél liter alaplé vagy víz+1 leveskocka
  • másfél bögre tej (3,75 dl)
  • egyharmad bögre száraz fehérbor (0,8 dl)
  • 10 dkg reszelt sajt
  • kb. negyed mokkáskanál bors (színes, fekete vagy fehér)
  • negyed mokkáskanál szerecsendió
  • egy-két csipet chilli-pehely
  • negyed-fél mokkáskanál só

+ pirított kenyér ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A vajon üvegesre pároljuk a megtisztított felszeletelt hagymát és fokhagymát, majd rászórjuk a lisztet, és ha nagyjából átitatódott a vajjal, akkor elkeverjük, majd felöntjük az alaplével (vagy vízzel és elmorzsolt leveskockával) és a tejjel.
  2. A fűszereket is belekeverjük.
  3. Az egészet közepes lángon melegítjük, míg a hagyma meg nem puhul, közben kevergetjük. Ez egy jó negyed óra lesz.
  4. Ekkor egy botmixerrel átmegyünk a levesen, és szép selymesre turmixoljuk az alaplevünket.
  5. Ezután mehet bele a reszelt sajt valamint a bor.
  6. Melegítsük további négy-öt percig, míg a sajtunk el nem olvad. közben kóstoljuk, sózzuk, fűszerezzük, ha szükséges.
  7. Ekkor zárjuk el, keverjünk bele egy evőkanál olívaolajat, majd hagyjuk picit visszasűrűsödni.
  8. Pirított kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További leves receptjeim:

Pikáns sütőtök krémleves

Selymes körtekrémleves

Krémes almaleves

Tejfölös sajtleves

Őszibarack krémleves

Ünnepi borleves

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek