Mivel nálunk mindenki a puha lángost szereti a legjobban, így utána olvasgattam, hogy mit lehetne tenni az ügyünk érdekében. Végül meglett a megoldás, és bizony az egy tojás és a csipet szódabikarbóna megtette a magáét, és olyan felhő puha lángoskákat tudtam a lányok elé tenni, mint még soha. És tudom, a lángos kenyértésztából van, de ez most itt nem! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 4 és egyharmad bögre fehér finomliszt (55 dkg)
- háromnegyed bögre langyos tej (kb. 2 dl)
- 3 dkg friss élesztő
- egy mokkáskanál kristálycukor
- 1 kis dobozos natúr joghurt (125 g)
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy mokkáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
- A lisztet elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot, a tojást és a felfutott élesztőt, majd elkezdjük dagasztani. A dagasztási folyamat vége felé még hozzáadjuk az étolajat is. Alaposan dagasszuk ki a tésztát, lágy legyen, de ne ragacsos! Ha nagyon ragadna, akkor pici adagokban adagoljunk hozzá a lisztet, de csak óvatosan, szinte csak teáskanalanként. Nem rugalmas, hanem puha tésztára lesz szükségünk. Éppen ezért érvényes az is, hogy ha túl rugalmas a tésztánk, akkor pedig langyos tejet adjunk hozzá, nagyon óvatosan, pici adagokban.
- Ezután takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a másfél-kétszeresére kelni.
- Ezután osszuk szét 32 egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk őket nagyjából gömb formára. Takarjuk le ismét, a legjobb, ha nejlonnal, majd hagyjuk őket szépen megkelni, nagyjából 15 perc alatt.
- Húzzuk szét őket lángos formájúra, és takarjuk őket vissza. A 32 úgy jön ki a legegyszerűbben, hogy négybe osztjuk a tésztát, majd mindegyiket ismét négybe, majd a kapott 16-ot félbe vagdossuk! 🙂
- Forrósítsunk fel olajat, majd süssük mindkét oldalukat szép aranyszínűre!
- Papírtörlőre szedjük őket, és mindkét felüket csepegtessük le alaposan!
- Tálaljuk sóval, fokhagymával vagy tejföllel és reszelt sajttal!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
A recept alapötletét ITT találtam, köszönöm szépen!
További lángos receptjeim: