Ez a finom sós mindig a vendégváró asztalok sztárja, pláne, ha minőségi alapanyagokból van elkészítve, nem pedig egy száraz fájdalom, ami sajnos sok előre csomagolt vagy cukrászdában kapható sajtos rúdra rásüthető.
Jobban járunk, ha mi magunk készítjük, akkor ez a jelző egészen bizonyosan nem fog illeni a mi omlós, pille stanglijainkra!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 4 bögre fehér finomliszt
- 1 evőkanál só
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg sertészsír
- fél bögre tejföl (1,25 dl)
- 15 dkg reszelt sajt
- 2 tojás
+ egy tojás felverve a kenéshez
+ kevés reszelt sajt a szóráshoz
Elkészítése:
- A lisztet elkeverjük a sóval, majd a zsírt és a vajat elmorzsoljuk benne.
- Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet összegyúrjuk. Ha nagyon ragadna, akkor adjatok hozzá annyi lisztet, hogy ne ragaszkodjon túlságosan a kezetekhez, azért tudjátok elengedni!
- Csomagoljátok frissentartó fóliába, és tegyétek éjszakára a hűtőbe
- Másnap borítsátok egy lisztezett nyújtódeszkára, és hagyjátok kb. negyed órát magához térni a tésztát, hogy könnyen nyújtható legyen.
- Nyújtsátok ujjnyi vastag téglalappá, kenjétek meg a felvert tojással, szórjátok meg reszelt sajttal, majd vágjátok tetszőleges méretű csíkocskákra.
- Helyezzétek őket sütőpapírral bélelt tepsikre, majd süssétek őket 210 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon szép aranyszínűre!
- Ha kihűltek, akkor a legfinomabbak!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További sós rágcsa receptjeim: