Barion Pixel

Retro vajas pogácsa bögrésen – az az omlós, édeskés-sós a menzáról!

retro vajas pogácsa

Mindig azt vártam általános iskolában, hogy ezt a vajas pogácsát osszák tízóraira, pedig nem volt túl sűrűn. Nem egy klasszik kelt tészta ez, hanem egy omlós, puha, gazdagon vajas finomság, ami enyhén édeskés, picit sós, egyszerűen imádnivaló. Ráadásul az a fajta, ami másnap is tökéletes csomagolnivaló, ha már a mai világban magunk kell elkészítenünk, mert megszűnt valahogy létezni. Felénk legalábbis biztosan! 🙂 

Sőt, a következő napra szerintem még finomabb, és még jobban hozza azt a bizonyos nosztalgia-érzést!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • egyharmad bögre kristálycukor (6 dkg)
  • egy kis poharas tejföl (160 g)
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só

    + 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

  1. Én nagyon egyszerűen nekiestem, minden hozzávalót egyszerre beleöntöttem a dagasztó tálba, és géppel kidagasztottam.
  2. Két, illetve három dologra ügyeljetek csupán: a vaj puha legyen, olyan, amibe beleszalad az ujjatok, de ne legyen felolvasztva. Vagy legyen nagyon szobahőmérsékletű, vagy tegyétek egy picit felkockázva mikróba, de nagyon gyakran vegyétek ki, csak puha kockákat szeretnénk, nem folyadékot!
  3. A második: az élesztőt nem futtatjuk fel, csak hozzá morzsoljuk a többi hozzávalóhoz.
  4. A harmadik ügyelnivaló: a só és a cukor a tál egyik felébe, míg az élesztő a másik felébe kerüljön, mikor kiméritek az összetevőket a tálba.
  5. Miközben dagasztjátok, előfordulhat, hogy szükség lesz még plusz lisztre, a lényeg, hogy egy lágy, de azért annyira rugalmas tészta gombócot kapjunk, ami elválik a tál oldalától dagasztás közben, és nem ragad a kezünkhöz.
  6. Ezután kelesztőtálban vagy letakarva, meleg helyen 30-40 percig pihentetjük a tésztát.
  7. Utána enyhén lisztezett deszkán két centiméter vastagságúra nyújtjuk úgy, hogy közben a tetejét is lisztezzük, ha nagyon ragadna. 
  8. Éles pengéjű késsel keresztirányban bevagdossuk a tésztát, majd nagyjából 6-8 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle pogácsaszaggatóval.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket, majd konyharuhával vagy nejlonnal letakarva 40-50 percig kelesztjük őket.
  10. Míg kelnek a lehulló széleket is visszagyúrjuk, hagyjuk a tésztát negyed órát pihenni, mert frissen visszagyúrva nagyon nehezen nyújtható.
  11. Újra nyújtjuk, újra bevágjuk, újra szaggatjuk és a keletkező pogácsákat is tepsire tesszük letakarva.
  12. A tetejüket megkenjük felvert tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon nagyjából 13-15 perc alatt, szép aranyszínűre sütjük őket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

retro vajas pogácsa

További pogácsi receptjeim:

Krumplis pogácsa

Medvehagymás túrópogácsa

Káposztás pogácsa

Kívül-belül sajtos pogácsa

Sváb kelt pogácsa

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!