Csodás, pillekönnyű, ízletes krumplis puffancsok, amiket nagyon egyszerűen elkészíthettek!
Rendkívül kiadós, különlegesen finom fánkok, próbáljátok ki!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 600 g krumpli
- 4 bögre liszt (50 dkg)
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojás
- 1 evőkanál zsír
- 1 teáskanál só
- negyed bögre tej (0,6 dl)
- 1 mokkáskanál kristálycukor
+olaj a kisütéshez
+porcukor, lekvár a tálaláshoz
Elkészítése:
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, megmossuk, majd lobogó, sós, forró vízben puhára főzzük.
- Krumplinyomón átnyomjuk, majd hagyjuk legalább langyosra hűlni.
- Az élesztőt felfuttatjuk a mokkáskanál kristálycukorral elkevert, langyos tejben.
- A többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk/dagasztunk. Akkor jó, ha finom lágy, de nem ragad a kezünkhöz, ezért ha szükséges, akkor adjatok hozzá több lisztet, mert a krumplik nedvességtartalma nem egyforma! Egyszerűen kézzel is összegyúrhatjátok, de dagasztógéppel is elvégeztethetitek a munkát.
- Ha elkészült, akkor lisztezett nyújtó deszkára borítjuk, megszórjuk a tetejét liszttel, majd letakarva hagyjuk, 20-30 percig kelni, pihenni.
- Ezután a lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formájúra vágjuk éles kés, vagy pizzaszeletelő segítségével. Én háromszög alakúakat készítettem most!
- Hagyjuk őket letakarva 15-20 percig pihenni a deszkán.
- Forró olajban, nem túl hirtelen szép aranyszínűre sütjük őket, majd papírtörlővel bélelt tálcára szedjük őket.
- Porcukorral meghintve vagy lekvárral csorgatva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További krumplis receptjeim: