A medvehagymának fájdalmasan rövideke szezonja van, érdemes kihasználni, mert nagyon finom. Ebbe a tejszínes levesbe főzve igazán finom, nem fogtok benne csalódni: selymes, krémes, mivel nem turmixoljuk, nagyon mutatós. A vajas-sajtos pirított kenyerek pedig nagyon dukálnak hozzá!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 1 csokor medvehagyma
- 1 bögre főzőtejszín (2,5 dl)
- 1 bögre tej (2,5 dl)
- 2 bögre víz (5 dl)
- 1 púpos evőkanál fehér finomliszt
- 2,5 dkg vaj
- 1 púpos teáskanál só
- fél mokkáskanál bors
- kenyér, pici vaj, sajt a tálaláshoz
Elkészítése:
- A medvehagymát megmossuk, a szárakat levágjuk róla, majd apróra vágjuk, aprítjuk.
- A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, és két-három perc alatt szép bézses színűre pirítjuk. Ha nem akar szép sima lenni, akkor adjatok hozzá még egy kis vajat!
- Öntsük fel a tejjel, keverjük azzal is csomómentesre, majd adjuk hozzá a tejszínt, a vizet, a sót, borsot, és sűrítsük be folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon főzve. Habverővel a legpraktikusabb keverni!
- Ezután tegyük bele az aprított medvehagymát, és főzzük benne puhára. Közben kevergessük, és ha a végén túl sűrűnek találjuk, akkor hígítsuk pici tejjel. Sót még kívánhat, kóstolni kell közben!
- Mellé tegyünk a sütőbe vajjal megkent, reszelt sajttal megszórt kenyérszeletkéket, amiket pirítsunk szép aranyszínűre!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További krémleves receptjeim: