Barion Pixel

PUHA LEPÉNYKENYÉR BÖGRÉSEN

bögrés lepénykenyér

Gyors segély, ha nincs kenyér! Én mindig ehhez a recepthez nyúlok, ha valamiért elfogy a kenyerünk, vagy nincs kedvem boltba menni. És a család örül neki, így is úgy is. akkor is, ha vészhelyzet miatt készül, és akkor is, ha nem. Lehet mondjuk egy leves kísérője, vagy tejföllel nyakon öntve, sajttal lereszelve, sült pörccel megszórva, egy-egy baráti este népszerű kísérője lesz belőle. Próbáljátok ki, nagy kedvenc lesz! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 5 bögre fehér finomliszt (62,5 dkg)

– másfél teáskanál só

– egy mokkáskanál kristálycukor

– másfél bögre langyos víz (3,75 dl)

– 4 evőkanál étolaj

– 3 dkg friss élesztő

Elkészítése:

1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos vízben felfuttatjuk.

2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan kidagasztjuk. Ha a tészta nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá lisztet, ha nagyon száraz lenne, akkor pici vizet.

3. Hagyjuk letakarva, vagy kelesztőtálban, meleg helyen a kétszeresére kelni.

4. Ezután 12 egyenlő részre osztjuk a tésztát, gombócokká formázzuk őket, és további tizenöt percig kelni hagyjuk őket.

5. Ezután lisztezett felületen a gombócokat egyenként kör alakúra nyújtjuk, olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk.

6. Egy serpenyőt jól felhevítünk, majd a lepénykéknek mindkét oldalukat szép hólyagosra sütjük. A serpenyőbe nem kell olaj!

7. Fogyaszthatjuk főételek mellé, de fokhagymás tejföllel megkenve is isteni, ahogyan a reszelt sajt és a pörc is igen jól áll neki.

Jó sütögetést!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

bögrés lepénykenyér
bögrés lepénykenyér

További kenyérreceptjeim:

Mesebeli fehér kenyér

Krumplis kenyér

Kutyulós kenyér

Rozsos szendvicskenyér

Pitakenyerek

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!