Barion Pixel

Hájas

Hájas

Hát, nem a legegyszerűbb sütemény, meg kell adni a módját, időt kell rá szakítani, mégis igazi kikapcsolódás elmerülni picit a múltban, és elkészíteni ezt a házias, igazi békebeli finomságot. Osztatlan sikere lesz, bárhová is vigyük, ha egyáltalán sikerül kimenekíteni a lakásból és a családtagok karmaiból! 🙂

Csíki Annamária receptjét használtam, amibe több alkalommal is belebotlottam már, és csodálatos lett a végeredmény, nagyon nagy köszönet érte!

Én egy sváb konyháról tartott előadásomra vittem kóstolónak, és nem sikerült időben elkezdeni, így csendes, éjszakába nyúló sütögetés lett belőle, ezért javaslom, ti reggel kezdjetek már bele!  

Hozzávalók:

  • 1 kg fehér finomliszt (8 bögre átszitálva)
  • 3 tojás sárgája
  • egy és negyed bögre 20%-os tejföl ( kb. 3dl)
  • 1 mokkáskanál só
  • 4 kanál 10%-os ecet 
  • egy bögre langyos víz (2,5 dl)

A kenéshez:

  • 60 dkg disznóháj apróra darálva
  • 3 csapott evőkanál liszt
  • 2 kanál 10%-os ecet

    +egy kisebb üveg házi szilvalekvár

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit alaposan kidolgozzuk, kettévesszük, majd félretesszük őket letakarva pihenni, míg előkészítjük a hájat.
  2. A hájat lehártyázzuk, majd ledaráljuk, és jól összekeverjük a három evőkanál liszttel és két evőkanál ecettel. A háj ne legyen túl hideg, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
  3. Ezután fogjuk az egyik tésztánkat, és egészen enyhén lisztezett nyújtódeszkán 40*50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük hájjal! Lapos kenőkéssel és az ujjainkkal dolgozzunk, hogy ne szakadjon a tészta. 
  4. Ezután egyszer meghajtogatjuk. Egyszer jobbról és egyszer balról behajtjuk a tésztát a közepéig, majd ismét megkenjük hájjal, ezután egyszer alulról középre, majd felülről középre meghajtogatjuk. Mindig csak a tészta közepéig hajtjuk a széleket, nem egymásra. Így járunk el mindkét tésztával. Ezután letakarva pihentetjük 2 órán keresztül. A hajtogatásokat, kenéseket és a pihentetést még kétszer megismételjük, majd még 2 órát pihentetjük!
  5. A tésztákat ezután 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk, majd egy éles, forró vízben felforrósított késsel kb. 4*6 cm-es téglalapokra vágjuk őket. A kést töröljük meg, vizes ne legyen!
  6. A téglalapok közepébe egy-egy kiskanál szilvalekvárt teszünk, majd késsel alányúlunk a tészta alá, és félbehajtjuk a hájasunkat, mintha csak egy könyvet csuknánk be. Ne érjünk kézzel a szélekhez, mert ott nem fog szépen szétnyílni a süti!
  7. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, alul-felül sütés programra, és süssük szép aranyszínűre. A hájasok hajtással nézzenek kifelé a sütőből! 

Jó sütögetést!

További sváb receptjeim:

Hartai fánk

Krive kucha

Sváb kelt pogácsa

Hartai császármorzsa

Hartai krumpligombóc

Hájas

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák