Ez egy nagyon klassz, kevert kelt tészta, nem kell dagasztani, hanem csak mint a palacsintatésztát, simán összekeverni. Készülhet belőle amerikai palacsinta, gofri, olajba szaggatott fánk, vagy ahogy most nálam készült: vajas-fahéjas bevonatú, amerikai fánk a sütőből.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- bő egyharmad bögre tej (kb. 1 dl)
- 3 dkg olvasztott vaj
- egyharmad bögre kristálycukor (5 dkg)
- 1 csomag vaníliás cukor (10-12 g)
- 2 tojás
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- 1 nagyobb alma vagy két kisebb, hámozva és lereszelve
- 2,5 dkg friss élesztő
+ kb. 5-7 dkg olvasztott vaj
+ háromnegyed bögre nádcukor elkeverve egy-két teáskanál őrölt fahéjjal
Elkészítése:
- A langyos, egy teáskanál cukorral elkevert tejben felfuttatom az élesztőt!
- A többi hozzávalóval együtt összekeverem a tésztát. Az almát csak a végén forgatom bele!
- Letakarom, hagyom 25-30 percig kelni.
- Közben előmelegítem a sütőt 190 fokra, alul-felül sütés programra.
- A fánksütő tepsi mélyedéseit kivajazom, majd egy fagyiskanál segítségével megtöltöm őket.
- Mehetnek is a sütőbe, ahol szép aranyszínűre sütöm őket.
- Még melegen olvasztott vajba mártom a fánkokat, majd belenyomom őket fahéjjal elkevert barnacukorba!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További almás receptjeim: