Barion Pixel

Pehelykönnyű krumplis kakaós csigák bögrésen

Pehelykönnyű krumplis kakaós csigák bögrésen

A kedvenc krumplis kelt tésztámból készültek ezek mennyei kakaós csigák, amik a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puhák. Annyival más, mint egy szimpla kelt tészta, nagyon-nagyon kell bele a krumpli!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:

  • kb. 5 bögre fehér finomliszt (50-60) dkg 
  • 2 tojás
  • fél bögre langyos tej (1,25 dl)
  • fél kocka élesztő (2,5 dkg)
  • 1 nagy csipet só
  • 3 evőkanál porcukor
  • 30 dkg krumpli
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál zsír

A töltelékhez:

  • 5-6 dkg vaj
  • cukrozatlan kakaópor (én hollandot használtam)
  • porcukor

Elkészítése:

  1. A krumplit meghámozzuk, összekockázzuk, majd lobogó, sós forró vízben megfőzzük, és még melegen (de nem forrón!) áttörjük krumplinyomón. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Az összes hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
  3. Lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még a krumpli főzőlevéből, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
  4. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit vékonyra nyújtunk. Megkenjük a olvasztott vajjal, majd alaposan megszitáljuk porcukorral, majd kakaóporral, majd annyi porcukorral, hogy ki se látszon alóla a középső réteg kakaó. Szitálni sem muszáj, ha picit összeáll itt-itt a kakaópor, legfeljebb valahol kellemesen meglepődünk, mikor egy különösen kakaós részbe harapunk. Ennél nagyobb baj soha ne érjen minket. De ne spóroljatok a cukorral sem, és a kakaóval sem!
  5. Végül feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük őket olyan két és fél-három centi vastagra, majd két nagyobb méretű, kivajazott vagy sütőpapírral gáztepsire sorakoztatjuk őket, szorosan egymás mellé, majd hagyjuk még tizenöt percet kelni őket, hogy ilyen szép levegősre dagadjanak. Ezután mehetnek a sütőbe 180 fokra, alul-felül sütés programra addig, míg szép aranyszínű nem lesz a tetejük. Ekkor kivesszük és tűpróbával ellenőrizzuk, hogy átsült-e.
  1. Melegen tálaljuk! Másnap néhány másodpercre betesszük a mikróba, és olyan lesz a tésztája, mintha most sütöttük volna! 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További csiga receptjeim:

Pizzás csiga

Fahéjas csiga hűtős tésztával

Tepsis foszlós kakaós csiga

Régimódi kakaós csiga

Fahéjas csigatekercs

Pehelykönnyű krumplis kakaós csigák bögrésen
Pehelykönnyű krumplis kakaós csigák bögrésen

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák