A kedvenc krumplis kelt tésztámból készültek ezek mennyei kakaós csigák, amik a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puhák. Annyival más, mint egy szimpla kelt tészta, nagyon-nagyon kell bele a krumpli!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:
- kb. 5 bögre fehér finomliszt (50-60) dkg
- 2 tojás
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- fél kocka élesztő (2,5 dkg)
- 1 nagy csipet só
- 3 evőkanál porcukor
- 30 dkg krumpli
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál zsír
A töltelékhez:
- 5-6 dkg vaj
- cukrozatlan kakaópor (én hollandot használtam)
- porcukor
Elkészítése:
- A krumplit meghámozzuk, összekockázzuk, majd lobogó, sós forró vízben megfőzzük, és még melegen (de nem forrón!) áttörjük krumplinyomón. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
- Az összes hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
- Lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még a krumpli főzőlevéből, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
- Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit vékonyra nyújtunk. Megkenjük a olvasztott vajjal, majd alaposan megszitáljuk porcukorral, majd kakaóporral, majd annyi porcukorral, hogy ki se látszon alóla a középső réteg kakaó. Szitálni sem muszáj, ha picit összeáll itt-itt a kakaópor, legfeljebb valahol kellemesen meglepődünk, mikor egy különösen kakaós részbe harapunk. Ennél nagyobb baj soha ne érjen minket. De ne spóroljatok a cukorral sem, és a kakaóval sem!
- Végül feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük őket olyan két és fél-három centi vastagra, majd két nagyobb méretű, kivajazott vagy sütőpapírral gáztepsire sorakoztatjuk őket, szorosan egymás mellé, majd hagyjuk még tizenöt percet kelni őket, hogy ilyen szép levegősre dagadjanak. Ezután mehetnek a sütőbe 180 fokra, alul-felül sütés programra addig, míg szép aranyszínű nem lesz a tetejük. Ekkor kivesszük és tűpróbával ellenőrizzuk, hogy átsült-e.
- Melegen tálaljuk! Másnap néhány másodpercre betesszük a mikróba, és olyan lesz a tésztája, mintha most sütöttük volna! 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További csiga receptjeim: