Mennyei ez a lágy, főzött krémes, kávés keksztekercs, ami méltó kísérője bármilyen ünnepnek.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 2 rúdhoz :
A kekszes alaphoz:
- 6 és negyed bögre darált keksz (60 dkg)
- háromnegyed-egy bögre porcukor (16-20 dkg)
- 4 evőkanál holland kakaópor
- egy bögre tej (2,5 dl)
- kétharmad bögre főzött kávé (1,5 dl)
- rum vagy rumaroma ízlés szerint
A főzött krémhez:
- 3 evőkanál liszt
- kétharmad bögre tej (1,5 dl)
- 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
- 1 bögre porcukor (kb. 15 dkg)
- 15 dkg vaj
- fél bögre kókuszreszelék (5 dkg)
+ kókuszreszelék a hempergetéshez (kb. fél csomag, úgy 5 dkg)
Elkészítése:
- A krémhez a tejet a liszttel és a vaníliás cukorral simára keverjük, majd sűrűre összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
- A szobahőmérsékletű, puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd összekeverjük a tejes, kihűlt krémmel, végül a kókuszreszeléket is hozzákeverjük.
- A kekszes alap hozzávalóit összegyúrjuk, és egy jól formálható masszát kapunk a végén. Ha nagyon száraz, akkor adunk hozzá még tejet (picit!), ha nagyon-nagyon ragad, akkor egy kis darált kekszet. De ne úgy képzeljétek a jól formálhatót, hogy se nem ragad, meg nagyon puha, mert ez egyik sem fog megtörténni. A lényeg, hogy egy szép gömböc legyen, ami picit ragad, picit kemény, de nem hullik szét, mert nem annyira száraz, és nem is olyan ragacsos, hogy szanaszét nyúlik. A kettő között jó lesz az 🙂 Ezután ketté felé osszuk, amit le is mérhetünk, hogy egészen pontosak legyünk, de persze nem muszáj.
- Ezután egy gyúródeszkát hintsünk meg jó alaposan kókuszreszelékkel, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra az egyik kekszmassza felet, körülbelül fél-háromnegyed centi vastagra!
- Kenjük meg a krém felével, majd tekerjük fel, mint a bejglit szoktuk, és csomagoljuk fóliába. Ugyanígy járjunk el a másik féllel is, majd tegyük őket zárt tárolóba, és mehetnek is a hűtőbe vagy hűvös, hideg helyre néhány órácskára! Ez nagyon fontos, mert csak akkor lehet ilyen gyönyörűen szeletelni!
- Enyhén vizes késsel szeleteljük a hűtési idő letelte után!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kókuszos receptjeim: