Barion Pixel

Ünnepi túrós pogácsa

ünnepi túrós pogácsa

Finom túrós pogácsa, különleges ünnepi díszben/ízben! Nem lehet nem szeretni!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 8 bögre fehér finomliszt (éppen egy kg)
  • fél kg zsíros túró
  • 2 tojás
  • 25 dkg vaj vagy 20 dkg vaj és egy evőkanál zsír
  • 1 nagy poharas tejföl (330 g)
  • 2 evőkanál só
  • negyed bögre tej (0,6 dl)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • egy kocka friss élesztő (5 dkg)

A tetejére:

  • egy tojás felverve (megmaradt fehérje vagy sárgája is jó)
  • 1-1 szem mandula, felezett dióbél, reszelt sajt

Elkészítése:

  1. A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd az összes többi hozzávalóval lágy tésztává gyúrjuk, dagasztjuk.
  2. Jó tanács: a tojásokat előzőleg verjük fel egy picit, úgy könnyebb vele dolgozni. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A vajat és a zsírt vagy vegyük ki a hűtőből jóval a sütés előtt, vagy egy picit dobjuk be a mikróba. Legyen puha, de ne olvadjon folyósra!
  3. Ekkor lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük reggelig. Vagy legalább pár órára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
  4. Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg.
  5. Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 3 cm-es, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a tenyerünk éleivel picit megsodorjuk őket. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
  6. A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy gáztepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.
  7. A pogácsák tetejét megkenjük egy felvert tojással vagy megmaradt tojássárgával/tojásfehérjével), majd a tetejükre teszünk egy-egy szem mandulát vagy felezett dióbelet,reszelt sajtot!
  8. Sütés előtt tizenöt-húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd 200 fokos sütőben, alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket! A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén is, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További pogácsa receptjeim:

Retro vajas pogácsa

Sváb kelt pogácsa

Káposztás pogácsa

Krumplis pogácsa

Kívül-belül sajtos pogácsa

Töpörtyűs pogácsa

Sütőtökös pogácsa

ünnepi túrós pogácsa

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák