Különleges alkalmakra, különleges sós finomságot hoztam Nektek, kétféle ízben! Pillekönnyű kiflik, a rétegeikben sós-fűszervajjal vagy cheddar sajttal. Szépek, finomak, mutatósak!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy jó nagy adaghoz, 54 darab kiflihez:
- 8 bögre fehér finomliszt (1 kg)
- bő háromnegyed bögre étolaj (2 dl)
- 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
- 1 teáskanál kristálycukor
- 2 bögre 2,8 %-os tehéntej (5 dl)
- 2 tojás
- 1 evőkanál só
Töltelék:
- 10 dkg szobahőmérsékletű fűszervaj. Recept hozzá itt!
- vagy 10 dkg szobahőmérsékletű vaj enyhén sózva
+ 2 tojás a kenéshez
+ kevés pisztácia a szóráshoz
+ reszelt cheddar sajt
Elkészítése:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert, negyed bögrényi langyos tejben, közben a töltelék hozzávalóit simára keverjük.
2. A felfutott élesztőt a tészta többi hozzávalójával sima tésztává gyúrjuk, majd 16 részre osztjuk, tálba helyezzük a gombócokat, majd betesszük a hűtőbe.
3. Egyszerre mindig két gombóccal dolgozunk. Kinyújtjuk őket, vékony körlapokká csak tudjuk (ésszerű körülmények között természetesen), körülbelül nagytányérnyi méretűre.
4. Az egyik lapot megkenjük a fűszervaj negyedével, majd befedjük a másik tésztával. Összeillesztjük nagyjából egyformára széleket, majd a nyújtófával még egyszer átnyújtjuk, finoman.
5. Nyolc egyenlő cikkre vágjuk a lapot, feltekerjük őket kiflikké, majd szellősen sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
6. Megkenjük őket először a felvert tojássárgájával, majd öt perc múlva tojásfehérjével is.
7. Megszórjuk pisztáciával, majd nagyjából 15 perc alatt, 190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket.
8. A cheddar sajtos változatnál hasonlóan járunk el, annyi, hogy ott sima sós vajjal kenjük a kifliket és a rétegekbe is szórunk sajtot, nem túl vastagon, valamint a tetejükre is az kerül.
Jó sütögetést!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kifli receptjeim: